Is het zuurstof gehalte op zee niveau overal op aarde gelijk?

Stel me zo voor dat er minder is boven de sahara en de zuidpool waar geen planten zijn.

Toegevoegd na 22 minuten:
Ik bedoel dus het percentage aan zuurstof en daar heeft de luchtdruk even weinig mee te maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, het maakt uit. We zien dat aan de fluctuatie van het zuurstofgehalte gedurende het jaar. Op het noordelijk halfrond neemt vanaf de lente de hoeveelheid zuurstof toe, omdat de planten dan beginnen te groeien, en daarbij koolstofdioxide omzetten in plant en zuurstof. Vanaf de herfst neemt de hoeveelheid zuurstof weer af, omdat planten dan meer rotten dan groeien, waarbij dus plant en zuurstof zich samenvoegen tot koolstofdioxide. Op het zuidelijk halfrond gebeurt dit volgens een tegengestelde cyclus.

Dat is zeker het geval maar tevens is het afhankelijk van hoge en lage druk gebieden. Hoge druk meer zuurstof lage druk minder zuurstof.

Menselijke beperkingen/zuurstof De belangrijkste beperkingen ligt hem in het feit dat de mens zuurstof nodig heeft voor het in stand houden van allerlei lichaamsfuncties. De voornaamste is de hersenen, die bij een tekort aan zuurstof direct slechter gaan functioneren. Onze longen hebben o.a. de functie het bloed en daarmee onze hersenen van zuurstof te voorzien. Om dit goed te kunnen doen, moet (bij een zekere druk) in de longen een bepaald gehalte aan zuurstof aanwezig zijn. Het procentuele gehalte zuurstof in de lucht is op elke hoogte ongeveer 21%. Door de afnemende statische druk hebben de longen op grotere hoogte er meer moeite mee voldoende zuurstof uit de lucht te halen en in het bloed te krijgen. Daarbij is de zuurstofbehoefte van de mens afhankelijk van factoren, zoals vermoeidheid, stress, temperatuur, inspanning, slaapgebrek, algehele conditie, leeftijd, alcohol, enz, enz.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100