is het niet goedkoper om een ruimte shuttle met een ballon op te laten stijgen?

..en pas in de atmosfeer zn motoren start om op koers te komen? t duurt ff wat langer maat beter voor t milleu.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik ben blij dat iemand zich dit afvraagt, ik heb altijd gedacht dat het verticaal omhoog afschieten van een raket(met of zonder shuttle) de minst energieefficiënte manier omdat op deze manier de zwaartekracht maximaal overwonnen moet worden. bovendien komen daardoor de meeste verbrandingsstoffen in de atmosfeer. ik vind het idee van een ballon(of een zeppelin) helemaal niet raar, het gaat natuurlijk niet zo snel en het is minder indrukwekkend, maar het is vele malen efficiënter. mijn idee was, aangezien de shuttle na landing op de rug van een aangepaste Jumbo 747, van de landingsplaats naar JFK werd getransporteerd, vaak zo'n 2000-3000 mijl, het ook mogelijk is om vanaf zo'n vliegtuig, of bv. de Galaxy C5 de shuttle te lanceren, hoewel die erg zwaar is en geen echte vleugels heeft. Er werd bij de Nasa geëxperimenteerd met de Ramjet/Scramjet en X-38

Bronnen:
http://www.dfrc.nasa.gov/gallery/movie/Hyp...
http://www.nasa.gov/centers/dryden/news/Fa...
http://www.dfrc.nasa.gov/gallery/movie/Hyp...

Ik denk niet dat het beter is, want die ballon heeft ook gas nodig...

ik weet niet zeker maar dan kom je niet door die vage kring heen en zo'n ballon kan zo'n shuttle niet dragen.

Het idee is leuk, maar het is niet zinvol. Dat komt doordat het niet zo moeilijk is een shuttle omhoog te krijgen. Wat veel moeilijker is, is de shuttle de vereiste HORIZONTALE snelheid te geven. Om in een baan rond de aarde te komen, moet de shuttle namelijk een *horizontale* snelheid hebben van ongeveer 27000 km/u. DAT is waar de brandstof in gaat zitten. Je kunt dat zien bij de lancering van de space shuttle, of de Ariane, of elke andere raket: de raket gaat eerst omhoog, maar draait al snel opzij. Dat is nodig om die enorme horizontale snelheid te bereiken. Daarbij vergeleken zijn die paar honderd kilometer omhoog een peulenschil. Met de ballon los je dus het kleinste probleem (omhoog komen) op, en zelfs dat nog maar gedeeltelijk. Het grootste probleem (de horizontale snelheid bereiken) los je niet op. Toegevoegd na 2 minuten:   Waar wel mee geëxperimenteerd wordt, is het omhoogbrengen van de shuttle met een snel vliegtuig. Op die manier krijg je weliswaar niet zoveel hoogte (hooguit 15 km, hoger kom je niet met een vliegtuig), maar wel alvast een stuk van die zo belangrijke horizontale snelheid. Nog een voordeel is dat het vliegtuig weer kan landen. Je hebt daardoor niet, zoals nu, voor elke lancering een nieuwe eerste trap nodig.

Zo'n ballon is een leuk idee, maar hoe hoger je komt, hoe minder druk er is. De druk van een ballon blijft gelijk en op een gegeven moment knalt de ballon uit elkaar. Je komt er dus nooit hoog genoeg mee. Dat is ook de reden waarom spaceshuttles van metaal zijn, ze moeten de druk waarmee het zuurstof tegen het metaal aan drukt kunnen weerstaan. En ook is omhoog gaan niet de enige stap richting de ruimte. Zodra je in de ruimte bent, wil je daar natuurlijk ook blijven. Daarvoor heb je horizontale snelheid nodig en daar kan een ballon natuurlijk niet voor zorgen.

Een ballon stijgt zolang de dichtheid van de ballon inclusief het aanhangsel lager is dan de omgeving (de lucht). Hoe zwaarder het object is dat je op wilt laten stijgen, des te groter moet de ballon zijn om een lagere gemiddelde dichtheid dan de omgeving (de lucht) te krijgen. Een shuttle is 'best wel' zwaar. Maarrr... hoe hoger je komt in de atmosfeer, hoe lager is de luchtdruk / dichtheid van het gas om je heen. Je zal onherroepelijk op een punt komen dat je het niet meer voor elkaar krijgt een NOG lagere gemiddelde dichtheid te krijgen dan de omgeving. En je stijgt niet meer verder.

Zo'n ballon kan de raket maar een heel klein stukje omhoog krijgen. Gezien de hoeveelheid energie die het kost om in een baan om de Aarde te kopen, is dit peanuts. Het lijkt mij ook erg gevaarlijk. Maar men werkt wel aan heel andere methodes. Wie weet lukt het ooit om via een lint de ruimte in te kruipen, als ware dat een lift. Men is al een kilometer hoog gekomen, waarbij de energietoevoer via een laserstraal ging.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimtelift

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100