Kan je 'prik' bevriezen?

Stel je vriest Spa-rood in, zit er dan nog prik in als je het weer in ontdooit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Spa rood is een koolzuurhoudende drank. Koolzuur zelf (H2CO3) is niet erg stabiel en valt gemakkelijk weer uit elkaar, wat o.a. gebeurd bij afkoeling. Er wordt dan o.a. CO² (gas) gevormd, die steeds minder ruimte krijgt omdat het water en andere gevormde vloeistoffen bevriezen, waardoor de druk van het gas oploopt. Met als gevolg dat de fles explodeert. Als het een PET fles betreft kan het exploderen wel meevallen, maar de bubbles (prik) in de vorm van koolzuur is verdwenen. Niet doen dus!

nou, ik denk dat je geen Spa-Rood meer hebt wanneer je de fles wilt ontdooien, zeer waarschijnlijk is de fles dan al ontploft. die "prik" heeft een bepaald volume, als dit bevriest gaat het uitzetten waardoor de fles te klein wordt door het gegroeide volume --> BAM (:

Ik heb geen logische scheikundige theorieën dus ik houd het maar bij ervaring^^ Ik wilde een keer de spa citroen snel koud hebben dus ik stopte heb in de vriezer. En zoals redelijk voorspelbaar: helemaal vergeten:p Volgende dag dacht ik er weer aan en pakte de fles, maar toen hij ontdooid was zat er helaas geen prik meer in :(

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100