Wijst op het zuidelijke halfrond van de aarde de naald van een kompas naar de zuidpool? Of door de aarde heen naar de noordpool

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hij zal net als overal op de aarde (wel met de nodige afwijkingen) naar het noorden wijzen. Met de Noordpool bedoelen we doorgaans het noordelijkste punt op aarde. Geheel iets anders zijn de magnetische polen van de aarde, waarop ons kompas is gebaseerd. Hier is namelijk sprake van de magnetische noordpool zich op de geografische Zuidpool bevindt. De afwijking tussen de magnetische windrichtingen en de oriëntatie van meridianen noemen we declinatie. Bij een magneet is altijd sprake van een noordpool die zuidpolen aantrekt maar andere noordpolen afstoot. Omdat we de naald van het kompas die het noorden afwijst de noordpool noemen, wijst deze dus eigenlijk naar de magnetische zuidpool van de aarde. Zo komt het dat de magnetische noordpool van de aarde zich op Antarctica bevindt en dat we de magnetische zuidpool op zo’n duizend kilometer van de geografische Noordpool aantreffen. Op de geografische Noordpool (zie je vraag) en Zuidpool zal een kompas naar de magnetische zuidpool (de Noordpool) wijzen. Je blijft lachen.

Net als overal wijst hij de richting van het noorden het magnetisch noorden

Correct! Heeft met het magnetisch veld te maken! Stroomt er op het zuiderlijk halfrond de aarde uit en gaat er het noordelijk halfrond in. Waar je ook staat, hij wijst naar het noorden! Beter gezegd, wijst hij naar de geomagnetische zuidpool, die vlak bij de geografische Noordpool ligt. Deze geomagnetische zuidpool verplaatst ook nogal. Zo'n 90 meter richting het westen! Lees de bron maar eens na. Hij wijst dus feitelijk altijd naar de geomagnetische zuidpool, wat neerkomt op de respectievelijke geografische Noordpool!

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Aardmagnetisch_veld

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100