Hoe begint een kernreactie? Dus hoe kan het dat die eerste uraniumatoomkern gaat splijten?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kernreactie komt op gang omdat het atoom (uranium of plutonium) zeer instabiel is omdat het atoom geactiveerd is. Het atoom heeft dus veel energie en gooit dat weg. Deze energie gebruiken we dus voor het opwekken van elektriciteit. Dus het atoom klapt terug naar een stabielere stand en laat daarbij dus energie vrijkomen.

ja, de stof is van zichzelf al radioactief. bij een atoombom is het een ander verhaal, dan worden 2 stukken plutonium tegen elkaar gedrukt mbv TNT bijv, zodat die 2 stukken de zogenaamde kritieke massa overschrijden en de kernreactie dan ongecontroleerd kan doorgaan en die energie komt in 1 klap vrij

De halfwaardetijd van uranium is 4,5 miljard jaar. Als je een uraniumatoom hebt, dan is de kans dat jouw atoom in de komende 4,5 miljard jaar uiteenvalt half om half. Daar ga je liever niet op wachten. Maar heb je een een kilo uranium, dan zitten daar zoveel atomen in dat er in een milliseconde altijd wel een paar zijn die toevallig net op dat moment uiteenvallen. Daarbij komen neutronen vrij. Die kunnen worden ingevangen door andere uraniumatomen die daardoor ook gaan splijten en zo kun je een kettingreactie krijgen.

De halfwaardetijd van uranium 235 is 0,7 miljard jaar. Als je zo'n uraniumatoom hebt, dan is de kans dat jouw atoom in de komende 0,7 miljard jaar uiteenvalt half om half. Daar ga je liever niet op wachten. Maar heb je een een kilo uranium 235, dan zitten daar zoveel atomen in dat er in een milliseconde altijd wel een paar zijn die toevallig net op dat moment uiteenvallen. Daarbij komen neutronen vrij. Die kunnen worden ingevangen door andere uraniumatomen die daardoor ook gaan splijten en zo kun je een kettingreactie krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100