waarom kun je warmte zien in schaduw, maar niet met het blote oog?

bijvoorbeeld: vanmiddag stond de BBQ aan, en zag er schaduw vlammen op de tegels, door de warmte. als wartme wel licht tegenhoud, en zo dus schaduw geeft, waarom is het dan niet zichtbaar voor het oog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Warmte houdt geen licht tegen maar door de grens van koude en warme lucht wordt het licht gebroken en de lichtstraal komt dus ergens anders terecht dan op de plek waar jij de schaduw ziet. Zo'n vlam heeft geen gelijkmatig profiel dus je zult niet gauw een vlakje zien wat extra oplicht, daarvoor verstrooit het licht te veel.

Dit vraag ik me dus ook al maanden af!!!! Ik zat in een wachtkamer in een hoek een groot een grote glaswand met daaronder een radiator en naast een blinde muur. De zon scheen naar binnen en toen ik naar de muur keek zag ik daar de schaduw van de opstijgende lucht boven de radiator. Hoe kan het nu? We zien warme lucht inderdaad bewegen. Denk aan de horizon van een geasfalteerde weg op een hete zomerdag. We zien het bewegen maar het is nog altijd doorzichtig. Waarom dan die schaduw???? Natuurlijk heb ik aan enkele personen gevraagd hoe dit kan. Ik was niet tevreden met het antwoord dat het stofdeeltjes zijn die in de lucht mee zweven, dat warmte stof aantrekt, een hogere concentratie stofdeeltjes die snel met de warmte opstijgt en zo schaduwen vormt.... Ook een antwoord was dat het zo snel bewegen van moleculen de schaduw geeft. Maar dat kan niet, dan zou een harde wind ook schaduw moeten geven. (ik weet wat je denkt nu, lolbroek!) ik heb gedacht dat het misschien vocht in de lucht is wat verdampt boven de radiator en dat door die snelbewegende watermoleculen het zonlicht wordt afgebogen zodat schaduwen ontstaan. En nog steeds ben ik er niet uit.... Ik ben dus heel benieuwd naar het antwoord!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100