hoe stop je een kernsplijtingsreactie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de elektronen wg te halrn

Als je het hebt over kernsplijting in een kerncentrale: door de splijtstofstaven verder in het reactorvat te bewegen. Hierdoor wordt de reactie van de uraniumatomen minder en zal uiteindelijk de reactie stoppen. Maar dan natuurlijk wel bij normaal functionerende centrales, bij Japan lukt dat dus niet. Toegevoegd na 6 minuten: Ik bedoel trouwens regelstaven en geen splijtstofstaven.

door een moderator toe te voegen. bv Water, zwaar water of grafiet. Grafiet wordt tegenwoordig niet meer gebruikt nadat er enkele ongevallen mee zijn gebeurt, denken we maar aan de kernramp in Tsjernobyl in 1986. De moderator remt de neutronen zeer sterk af, waardoor de kernsplijtingen stoppen.

Door een remstof toe te voegen, dit noemen ze ook wel een moderator. Een moderator, remstof is een stof (water, grafiet) die de snelle neutronen afkomstig van kernsplijtingen afremt om het splijtingsproces in stand te houden. Een moderator wordt niet toegepast bij snelle reactoren, omdat daar de kettingreactie door snelle neutronen in stand wordt gehouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100