Hoe werken waterontharders op basis van magnetisme?

In onze krant stond een advertentie over een waterontharder. Een ringvormig apparaat dat kennelijk een hele dure magneet bevat (200 euro).

Als ik op de website kijk dan zie ik bij de links naar vakbladen alleen maar reclame staan met tevreden klanten en wat spaarzame testen. Ik ben wel benieuwd naar hoe zoiets zou moeten werken dan. Het apparaat claimt dat het ontkalkt en de huidige kalk in de leiding oplost. Maar hoe werkt dat dan (waar blijft de kalk bijvoorbeeld)?

http://www.kalkaanslag.nl/vakbladen.html

Toegevoegd na 1 uur:
Op zich moet het toch niet zo moeilijk zijn om de werking van zo'n apparaat te bewijzen of te ontkrachten. Dat lijkt me een leuk expirment voor een schoolonderzoek. Het kost de school 200 euro en je krijgt het 2 maanden op proef. Werkt het niet dan breng je het terug. Dus wellicht een idee voor de natuur- en scheikunde docenten onder Goede Vraag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je 't voor een schoolonderzoek wilt doen; bel ze op, en leg het ze voor. 200 euro neertellen voor een plastic behuizinkje met wat magneten is stevig. Dat mogen dan wel hele mooie zeldzameaardemagneten zijn, voor dat geld. Wel een leuk onderzoekje om te doen, lijkt me. Veel succes! Waar de kalk blijf: die blijft gewoon opgelost in het water. Op de betreffende site staat een linkje naar testresulaten van een door Sterlab geaccrediteed onderzoekscentrum, en daaruit blijkt dat er chemisch gezien geen verschil is tussen water dat wel en niet is behandeld. Ook de gemeten hoeveelheid kalk in het monster met en zonder filter is nagenoeg gelijk. Alleen in water dat 16 uur lang stil heeft gestaan in de leiding wordt een heel klein beetje minder kalk gemeten. Ik neem aan dat dat zich (tijdelijk) ophoopt rondom het met magneten omklemde deel van de leiding, en later alsnog meespoelt.

Bronnen:
http://www.kalkaanslag.nl/veelgesteldevragen.html

Dit werkt *helemaal* niet. Wat mensen ook beweren, wat voor toespraken je ook krijgt over 'mineralen die zich losmaken in het water': Humbug. Oplichting. Weggegooid geld.

Heel goede vraag, je hebt de juiste (kritische) houding! Magnetisme doet niets met kalk of kalkverbindingen. Maakt niet uit of die kalk in het water is opgelost, of is aangekoekt in de leiding. En inderdaad, waar zouden die verwijderde kalk, die verwijderde mineralen, en andere verwijderde spullen moeten blijven - die kunnen alleen maar worden opgeslagen, of toch uit de kraan stromen, eventueel in een wat andere vorm. Geen van beide is hier het geval. De enige waterfilters die iets kunnen doen, zijn waterFILTERS. Met een filter erin dus, dat je regelmatig moet vervangen, omdat in dat filter de gefilterde stoffen worden opgevangen. Tja, magnetisme heeft nu eenmaal een magische klank. Het is "goede energie", dus het "moet" wel goede dingen doen met je water. De realiteit is anders.

Beste Som, Ik vond een artikel over dit soort apparaten (mag je het eigenlijk wel zo noemen?). Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar de naam van de site doet vermoeden dat het hier een objectief artikel betreft. Leuke vraag trouwens!

Bronnen:
http://www.natuurwetenschappen.nl/modules....

volgens de informatie die ik van de waterleverancier kreeg, kun je het geld voor zo'n apparaat beter aan iets anders besteden, want ze werken niet om het water te ontkalken... ik sprak met een medewerker van een waterleverancier die bij mij in de kelder zo'n ding op de waterleiding zag zitten... hij vertelde mij dat zoiets echt niet werkt... hij vroeg mij: 'als het zo eenvoudig werkte, zouden de watermaatschappijen dan niet allemaal allang zo iets op hun uitvoerleiding hebben zitten? daar lijkt me wel iets in te zitten...

Kalk in de waterleiding kun je alleen maar voorkomen als je op het punt, waar de waterleiding binnen komt een RO filter neer zet. Dit is de enige garantie dat je geen kalk in de leidingen krijgt. Alle andere manieren zijn vrij onbetrouwbaar... Nadeel van een RO filter is dat je na iedere 3500 liter de filters moet vervangen. En de aanschaf van een RO filter begint bij zo'n 600 euro...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100