Kerncentrale japan, zijn er mensen in de reactor?

Vandaag is er weer een reactor ontploft, maar zijn er ook mensen (onderzoekers e.d.) aanwezig daar om hoogte te krijgen wat er nou gebeurt in de reactor? of houdt iedereen afstand en wachten ze af wat er gebeurt?? en wat kun je nou precies doen om het te voorkomen?

Hadden die protestanten met spandoeken nou maar effect gesorteerd in de jaren 80...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is niet de reactor zelf die is ontploft maar het gebouw er omheen. Als dat was gebeurd hadden de Amerikanen heel anders gereageerd dan laconiek een boot verplaatsen. Bij het lozen van het reactor stoom is dit een risico maar de centrale was toch al afgeschreven op het moment dat ze besloten zee water te gebruiken om te gaan koelen (zeewater is namelijk heel corrosief en vol met zouten die de installatie verontreiniging. Er zijn zeker nog mensen in de centrale. Veel zelf. Ik denk dat je uit mag gaan van een klein leger aan gespecialiseerde technici (op dit soort momenten is een opleiding tot nucleair ingenieur ineens minder interessant). Juist omdat de mensen die dagelijks met de centrale werken het meest bekend zijn met de specificaties van de apparatuur, wat het kan, wat het niet kan, en welke kuren het kan hebben (ieder machine is anders) zullen die mensen constant bezig zijn om erger te voorkomen (en niet zonder gevaar, zo dicht bij ontsnappende radioactieve materialen is niet bepaald goed voor de gezondheid). Het is het grote nadeel van werken in een kerncentrale... als het fout gaat moet je ook blijven om de zooi op te ruimen... Afwachten is het laatste wat ze zich nu kunnen veroorloven. Doen ze dat dan weten ze zeker dat de brandstof door het reactorvat gaat smelten. Dat ding moet nog lang gekoeld worden (enkele jaren voordat de reactor veilig afgebroken kan worden) en zeker nu is het essentieel dat ze zo snel mogelijk de reactors kunnen stabiliseren zodat ze aan een langetermijnoplossing kunnen gaan werken en de zooi opruimen. Gegeven hoeveel expertise Japan heeft op dit gebied (zowel operationeel als met het opruimen van radioactieve verontreiniging) ben ik er van overtuigd dat ze hier uit gaan komen. De meeste protesten tegen kernenergie, hoe goed bedoeld ook, worden meer ingegeven uit onkunde dan een daadwerkelijk gefundeerde mening. Mensen hebben zelfs al staan protesteren tegen het nanotechnologie onderzoek aan de TU/e ingegeven door een of andere B-film zonder ook maar het minste idee te hebben van wat er nu daadwerkelijk onderzocht word. Het vervelende is dat sommige van die protesten juist voor de nucleaire rampen kunnen zorgen waar ze tegen protesteren. Verder denk ik niet dat het punt dat een centrale niet tegen een 8.9 aardbeving kan een goed argument is dat ze niet deugen...

Ja, er zijn mensen in de reactor, het gewone personeel en militairen. Je kunt niet zomaar weglopen, die mensen zijn nodig om in de gaten te houden of de koeling nog goed is en die zijn waarschijnlijk bij die reactors met problemen als een razende bezig om water bij de splijtstofstaven te pompen om een meltdown te voorkomen. Die mensen lopen wel in beschermende kleding en ik denk zomaar dat ze flink aan de jodiumpillen zijn (om te voorkomen dat ze radioactieve stoffen opnemen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100