Het ene weiland wit, de andere niet?

Bij ons liggen er twee weilanden met schrikdraad als afscheiding. Het linker weiland hebben pony's gestaan, de rechter een stuk of wat stieren.
Beide landen zijn voor zover bekend (in ieder geval in 2010) niet bemest. Ook is de ligging t.o.v. bomen/wegen gelijk.
Het linker pony-weiland is nu nog volledig spierwit (cm of 5), terwijl álles er omheen, ook het stierenweiland, 100% sneeuwvrij is.
Hoe kan het dat op het pony-weiland de sneeuw zolang blijft liggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kennelijk is de bodem van het pony-stuk kouder. Als het gras daar korter is geweest is het misschien meer afgekoeld voor de sneeuw begon te vallen. Of er is een verschil in grondwaterniveau; als het grondwater dichter onder het oppervlak komt koelt het land minder gemakkelijk af. In dat geval zou bij de stieren het land lager of het water hoger moeten zijn.

misschien hebben de pony's meer gelopen of/en is het ene gras langer dan het andere en dat dat het verschil maakt.

Er spelen verschillende natuurkundige processen een rol, dus een combinatie van een aantal processen kan hiervan de oorzaak zijn. De benodigde smeltingswarmte om een kilo sneeuw op de diverse locaties te laten smelten is in principe overal hetzelfde, dus zowel in de tuin als op de trottoirs als in weilanden. Op plaatsen waar sneeuw dus sneller smelt is dus meer energie in een bepaalde tijd voorhanden of er ligt minder sneeuw. B.v. * Op plaatsen die in de schaduw liggen zal de sneeuw langzamer smelten dan in de zon. * Stukken tuin en paden kunnen ook dichter bij de woning liggen en de uitstralende warmte van de woning doet de sneeuw sneller smelten. * Sneeuw op aarde of een pad zal sneller smelten dan op gras, daar de onderliggende luchtlaag tussen gras en sneeuw als een isolator werkt en minder grondwarmte zal doorlaten. De sneeuw op stoepen smelt door de verhoogde druk van de passerende voetgangers tot sneeuwwater. Het water bevriest daarna tot ijs. IJs smelt langzamer dan sneeuw en dus zal het ijs met de daarop liggende sneeuwlaag langer blijven liggen dan onbelopen sneeuw. Ongetwijfeld zal ik nog iets vergeten hebben, maar in bovenstaande verklaringen moet je het fenomeen zoeken. Persoonlijk denk ik dat er op het ene weiland meer sneeuw ligt/heeft gelegen dan op het andere. Ik ga er van uit dat er geen vloerverwarming ligt onder het stierenweiland. Ze zijn wel warmbloedig die jongens.

mogelijk hebben de weilanden een andere onder grond of zijn er verschillen to van de ligging in de wind.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100