Waarom ontstaat in een luchtbevochtiger veel ketelsteen en in een waterkoker niet, terwijl het dezelfde kraanwater is?

Wij hebben een luchtbevochtiger en iedere dag ligt er op de bodem heel veel ketelsteen, dit terwijl in onze waterkoker nauwelijks kalkaanslag ontstaat. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarschijnlijk omdat je je waterkoker steeds snel na het verhitten leegt, en hij het water heel snel opkookt. Als je een waterkoker met veel minder vermogen neemt , vooral zo eentje met het element in het water (campingmodelletje) zul je zien dat dat in mum van tijd ook helemaal wit is. Doordat het water in een luchtbevochtiger veel langzamer verdampt, heeft de kalk in het water veel meer tijd om neer te slaan. Een waterkoker leeg je meestal zodra het water kookt, zodat de meeste kalk gewoon in je kopje koffie of thee terecht komt.

de luchtbevochtiger laat je droog dampen: Al het kalk blijft in de bevochtiger. De waterkoker laat je alleen even heet worden, en daar verdampt maar weinig water: De kalk blijft grotendeels in oplossing (Alleen bij het verwarmingselement slaat een beetje neer)

Als water verdampt blijft de kalk die in het water zit achter en slaat neer. Dus hoe meer water je verdampt, des te maar kalk zal er achter blijven. In een luchtbevochtiger verdamp je dus meer water dan in een waterkoker. Daarnaast gebruik je een waterkoker minder intensief dan een luchtbevochtiger.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100