Hoe ver is de onweer weg?

Ik weet dat je de afstand van de onweer kunt bepalen door het aantal seconden tussen de lichtflits en de donder te tellen. Maar wat is precies het aantal tellen en de afstand die daarbij gepaard gaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Afhankelijk van de temperatuur, en waar je je bevind. De geluidssnelheid is afhankelijk van de natuurlijke elasticiteit van de moleculen waaruit het medium bestaat. Voor lucht bij kamertemperatuur is de geluidssnelheid ca. 340 meter per seconde. Onder water is het langzamer. Na de flits, (lichtsnelheid is bij onweer vrijwel te verwaarlozen) elke seconde 340 meter.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geluidssnelheid

1 seconde is ongeveer 300 meter afstand. Toegevoegd op 26-05-2009 15:03:12 Correctie: 340 m/s

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geluidssnelheid

Uit de tijd die verstrijkt tussen bliksem en donder kan men afleiden of het onweer nabij is. Het geluid legt in drie seconden een afstand van ongeveer één kilometer af. Als de donderklap binnen 10 seconden na de bliksemontlading te horen is dan is de betreffende ontlading op ongeveer 3 kilometer afstand. Daar buien zich over vele vierkante kilometers kunnen uitstrekken, geeft dit geen directe indicatie van de afstand van de bui, daar de ontladingen zich op verschillende plaatsen onder de wolk kunnen voordoen. De afstand waarop men onweer kan waarnemen is vrij groot. De bliksem kan men bij helder weer tot zo'n 150 á 200 km afstand nog zien. Op grote afstanden kan de bliksem op grote hoogte in volle duisternis nog gezien worden. De donder kan - afhankelijk van de weerkundige omstandigheden en andere geluiden - tot op ongeveer 25 km afstand gehoord worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100