Wie kan dit uitrekenen ?

Wij hebben een behoorlijke tuin (4000 m2).
Nu denk ik er wel eens aan om een heel groot gat (een paar zwembaden groot) in de tuin te maken, zeer goed geisoleerde wanden, deksel erop en daar weer grond op.
Het gat volmaken met water en dat water in de zomer opwarmen met zonnecollectoren. Hoeveel water zou ik nodig hebben om gedurende de wintermaanden mijn huis te verwarmen met dit water ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

maar nou heeft nog niemand met wat getallen gestrooid. Alleen maar voor de grap je som de hoeveelheid warmte nodig om 1 gram water 1 graad op te warmen is 1 calorie. joule (of kilojoule=kJ) gebruiken we tegenwoordig liever en 1 cal = 4.2J. 1kg water 1 graad verwarmen kost dus 4.2 kJ als je even (nu voor het gemak) geen warmteverliezen meeneemt levert het afkoelen van water om jouw huis te verwarmen hetzelfde op per kg per graad. moeten we dus nog een schatting maken hoeveel je het water laat afkoelen, 100 is het maximum maar niet haalbaar, zeg 25 graden. Nu levert elke kg water dus ca 100 kJ aan energie als hij 25 graden afkoelt in feite moet je dus je energierekening bekijken. Probleem zal zijn dat die in andere eenheden is en het wordt echt een heel langdradig gedoe om uit te leggen hoe je kWh naar Joule omzet (iemand anders???) maar om je een idee te geven: 1 mueslireep bevat meer dan 500 kJ. dus 100 kJ is in termen van huizen verwarmen niet veel Toegevoegd na 30 minuten: Het is wel een lovenswaardig streven. Ik ken een gezin bij ons in de buurt die voor hun nieuwe huis iets doen wat mogelijk vergelijkbaar is. Ze gaan gebruik maken van aardwarmte. Daarvoor is 2-3 km diep geboord en pompen ze water rond dat daar beneden wordt opgewarmd. Ten minste, dat willen ze. het is in nederland nog redelijk experimenteel en ook hier verloopt e.e.a. niet geheel vlekkeloos begrijp ik + vreselijk duur nog op dit moment Toegevoegd na 19 uur: Nou daar gaat íe: ik zet er wat tussenstappen bij, als ik me verreken kan iemand dat hopelijk corrigeren Gemiddeld gasverbruik: 1600 m3 per jaar stel 1000 voor verwarmen 1m3 gas = 0,0949 kWh 1kWh = 3,6 10^10 (lees als 36 met 9 nullen) 1kg = 1 l water 25 graden afkoelen geeft 100 kJ = 100000J 3,6 10^10 / 10000 = 36000 l water is 360 m3 water Dit is zwembad van 20 x 10 m en kleine 2 m diep Last but not least: om radiator achtig te verwarmen moet het water in de radiatoren minimaal 70 graden zijn anders werken ze niet EN 1 bak geeft wel een probleem want het teruglopende water koelt de rest van de bak af en is aan het eind van de winter het water te koud. Verder doen we net of er nergens verliezen zijn en 25 graden afkoelen is wel optimistisch want dan moet je dus echt op 80-90 graden beginnen. En als de afkoeling kleiner is wordt de hoeveelheid water evenredig groter. Was wel leuke exercitie

Zoek op internet naar een solar boiler of zonneboiler. Het heeft niet zo veel zin om een grote water voorraad aan te leggen. Ook in de winter wordt een zonneboiler erg heet. Dergelijke systemen zijn gewoon leverbaar. Een bak maken die een dergelijke hoeveelheid water kan dragen kost meer dan een leven lang stoken. (zo lang jouw huis niet groter is dan jouw tuin, natuurlijk)

Ik vind het een mooi plan, maar ik denk ook dat je wat te enthousiast bent. Alleen al dat gegraaf in je tuin, lijkt me praktisch onmogelijk. Met een schepje zal het je niet lukken, dus je zult graafmachines in moeten zetten. Je hebt een gigantische hoeveelheid water nodig, en ook een enorme batterij zonnepanelen. En dan nog vraag ik me af, of die zonnepanelen in staat zullen zijn, om dat water op een temperatuur te krijgen, om je huis ermee te verwarmen. Hoe goed je het ook isoleert; het zal 's nachts weer afkoelen. Ook denk ik dat je een omweg maakt. Je kunt beter zonnepanelen op je dak zetten, en de energie direct gebruiken. Je plan kost veel te veel geld, en je zult de gemaakte kosten nooit terugverdienen. Denk aan leidingen van die zwembaden naar je huis, kosten voor isolatie van het zwembad en afdekking. Kortom: mooi plan, maar wat mij betreft onuitvoerbaar.

Verwarmingsspecialisten kunnen je daarmee helpen. Een jaar geleden had iemand hier bij GV een vergelijkbaar systeem (Rotaluclac? ik kan de link helaas niet meer vinden). Onder het huis werd de aarde in de zomer met zonnecollectoren verwarmd en in de winter werd deze warmteopslag gebruikt als (voor)verwarming.

Dat is niet rendabel, aangezien het gat waarschijnlijk verstevigd moet worden, om de aarde en het water te kunnen houden. Daarnaast heeft het ook nog eens onderhoud nodig. Er zijn tegenwoordig mooie systemen met buizen die je op het dak plaatst. Hier loopt dan water doorheen, en door de druk en een speciale coating wordt het water zelf 70 graden als het -10 vriest!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100