Staat een Boeddha 'positief' in het leven?

Is iemand verlicht is en Buddha wordt genoemd positief? Objectief? Ze zijn altijd aardig en kalm, betekent dat dan dat de objectieve realiteit, van nature een soort van positieve vibe heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een boeddha staat onthecht in het leven. Positief of negatief is iets waar hij niet zoveel mee heeft om het maar eens populair uit te drukken. Ik vind het een aardige gedachte dat de zogeheten objectieve realiteit een positieve vibe heeft. Ik denk dat dat kan kloppen. De positieve vibe die jij bedoelt komt doordat een boeddha het niet meer nodig heeft om zich te manifesteren.

Iemand die inzicht heeft in De Vier Edele waarheden kan zich wel een Boeddhist noemen, maar heeft nog steeds niet de verlichting bereikt. Er is op dit moment geen enkele levende Boeddha. Als je inzicht hebt in deze zaken en daar ook naar leeft, zal een veel rustiger en makkelijker leven hebben: 1 Het lijden (Pali: Dukkha) 2 De oorzaak van het lijden (Pali: Samudaya) 3 De opheffing van het lijden (Pali: Nirodha) 4 Het pad naar de opheffing van het lijden (Pali: Magga) Het gaat er om dat je niet meer hecht. Niet aan dingen en niet aan mensen. Je geeft niet om bezit, je kunt zonder anderen. Je bent onthecht. Wat de zogenaamde levende boeddha’s in Tibet betreft, denk ik dat wij in het westen te zeer geneigd zijn westerse gedachtepatronen te weven rond oosterse leringen die wij in het westen maar vaag begrijpen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vier_Edele_Waarheden

Er van uitgaande dat de persoon zijn boeddhanatuur heeft hervonden en werkelijk ontwaakt is, zal deze persoon niet meer in de dualiteit van 'goed' of 'kwaad', of 'negatief' of 'positief' verwijlen. Door het middenpad tussen begeerte en haat te kiezen en onwetendheid op te lossen is de apenkermis tussen al deze polen uitgedoofd. Hij/zij heeft zijn eigen relatieve waarheid kunnen laten samensmelten met de absolute waarheid van de leegte. In ruime zin zou je deze verlichting, die verschillende stadia kent, kunnen betitelen als positief. En je zou dit een 'vibe' kunnen noemen daar licht ook een soort van trilling is. Men zegt ook wel dat mensen die in de nabijheid zijn van verlichten 'als vanzelf' ook verlicht raken. Dat is de uitstraling van zo'n verlicht persoon. Het is een subtiele energie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100