Wat bedoelde Nietzsche met zijn bekende uitspraak, God is dood?

Ik heb verder geen werk van Nietzsche gelezen, alleen het bekende Der tolle Mensch. Wat probeert Nietzsche in deze passage duidelijk te maken? Is er een parallel met Diogenes die op klaar lichte dag met een lantaarn opzoek ging naar de oprechte mens?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nietzsche bedoelde te zeggen dat (de dominantie van) het christelijke wereldbeeld zijn langste tijd gehad had. "Friedrich Nietzsche (1844 - 1900), Duits filosoof, uitte in hoofdzaak kritiek in zijn werken. Nooit gaf hij een oplossing voor zijn krititsche analyse over alles rondom hem. Mogelijk ten onrechte wordt wel eens beweerd, dat hij chaos, nihilisme als oplossing naar voor schoof. Nietzsche opperte de mogelijkheid dat nihilisme een oplossing kon zijn, maar stond er ook kritisch tegenover... Niets ontsnapte aan zijn analyserend oog. Het is in deze geest van kritiek, dat hij de bewuste passage van "God is dood" schreef. Hij spuitte kritiek, hij analyseerde zijn tijd. Hij zag machtige stromingen zoals het rationalisme en de nieuwe wetenschap opkomen, die God ongeloofwaardig maakten, die zichzelf boven God stelden en aldus het christelijke wereldbeeld ten val brachten: God is dood!" Toegevoegd na 2 minuten: En nee, ik zie zo één, twee, drie geen parallel met Diogenes. Diogenes' kritiek was op het ethisch verval.

Bronnen:
http://www.duitslandportaal.eu/vorming/tek...

Hij wilde zeggen dat het aantal ongelovigen toenam/toe zou nemen (zelf was hij ook atheïst).

Ik maak er uit op, dat hij eigenlijk wilde zeggen, God bestaat niet, maar dat dat te cru overkwam en daarom gebruikte hij die andere uitdrukking.

Volgens mij bedoelde Nietzsche dat god wel ooit bestond maar dat je er niet zo veel van merkte. De mens heeft god niet meer nodig en als niemand god nodig heeft, is god zo goed als dood verklaard. Het gevaar is dat daarmee de moraliteit verloren gaat. Je doet er verstandig aan te vertrouwen op jezelf, zelf het leven te aanvaarden, lief te hebben zoals het is: amor fati, kies te leven, iets anders is er niet. En misschien is dit, of deze houding hetgene wat Diogenes met zijn lantaarntje zocht (maar dat weet ik eigenlijk niks van).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100