Bestaan er racistische theorieën van Oosterse filosofen?

Belangrijke westerse filosofen als Kant, Hume en Hegel doen in hun werken racistische uitlatingen over andere rassen, en dan met name het zwarte ras. Ik vraag me af of hun tegenhangers uit bijvoorbeeld China of India er ook dergelijke theorieën op na houden.

Ik weet dat er ook Aziatische racisten zijn, zoveel blijkt wel uit Gandhi's uitlatingen over 'kaffers' en de manier waarop vreemdelingen in Oost-Azië bejegend worden. Waar ik benieuwd naar ben, is of er ook filosofisch racisme uit die hoek uit het Oosten komt. Met 'het Oosten' doel ik op de Islamitische wereld, Zuid-Azië en Oos-Azië.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat dacht je van het kastenstelsel? Vooropgesteld: het is gebaseerd op religie, geen filosofie. Maar op onze westerse ogen komt zo'n systeem zonder meer racistisch over. Het kastenstelsel word gebruikt in India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en Indonesië. Oorsprong: Meer dan 2500 jaar geleden ontstond in India het kastenstelsel: de varnashrama dharma. Deze theorie over klassenongelijkheid houdt in dat mensen in bepaalde kasten worden ingedeeld. De kaste van een persoon, ook wel jati genoemd, is geen vrije keuze maar staat vast bij de geboorte. Brahmanen, die zichzelf in de hoogste klasse van het kastenstelsel hebben geplaatst, hanteren dit systeem van klassenongelijkheid. Het Brahmaanse geloof is beter bekend als het Hindoeisme, een term die pas de laatste 300 jaar wordt gebruikt. Hoewel sinds de onafhankelijkheid in 1947 wettelijk verboden speelt het kastenstelsel nog steeds een belangrijke rol in hedendaagse India. Vooral op het platteland, waar driekwart van alle Indiërs wonen, is het nog altijd een belangrijk maatschappelijk ordenend systeem. Met name in het zuiden leeft het nog sterk: zo zijn er in veel dorpen nog afzonderlijke woonwijken voor de onreinen, die hun eigen waterput hebben en vooral geen water uit andere putten mogen drinken. Mensen met dezelfde kaste-achtergrond hebben vaak een gevoel van saamhorigheid, wat nog versterkt wordt doordat ze vaak dezelfde taal, cultuur en economische positie delen. Toegevoegd na 10 minuten: Het kastenstelsel komt voor uit gedachtengoed van de Veda's en de Upanishaden. De Upanishaden zijn eigenlijk filosofische beschouwingen op de Veda's dus in zekere zin is het denkgoed dat verantwoordelijk is voor het kastenstelsel filosofisch van aard.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kastenstelsel...

ze zijn er overal of je nou in het noord ,oost,zuid, of west bent, maar eens zullen ze wakker worden en andere inzichten krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100