Is de betekenis van woorden absoluut of relatief?

Krijgen woorden betekenis in de context van het gebruikt, of staat hun betekenis onwrikbaar bij voorbaat vast?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Relatief. En wel om twee redenen: Het is mogelijk is dat iedereen zijn/haar eigen interpretatie aan een woord meegeeft. Veel woorden krijgen pas betekenis in de context. Eigenlijk weet je dat ook wel. Als ik zeg: Jan is sterk. Dan hangt het er maar van af wat jij onder sterk verstaat. Stel jij je een bodybuilder voor? Maar Jan kan ook 4 jaar zijn en sterk voor zijn leeftijd. Pas als je Jan kent en er objectieve metingen gedaan zijn en vergelijkingen dan krijgt "Jan is sterk" een wat vastere betekenis.

relatief

Alle woorden staan in relatie tot.... en zijn daarom relatief.

Woorden maken deel uit van taal. Taal is een serie van symbolen die door een gezamenlijk begrip het mogelijk maken een gedachte in een overdraagbare vorm over te dragen aan een ander lid van de groep die dezelfde codering gebruikt. Waarom heet zo'n plankje met vier poten en iets om je rug tegen aan te drukken eigenlijk stoel? Het had net zo goed tuftaf kunnen heten. Als iedereen diezelfde codering maar gebruikt. Als ik je nu vertel dat ik op mijn tuttaf zit, weet je precies waar ik zit. Dat had je tien minuten geleden niet geweten. Een voorwerp als hierboven omschreven staat nu bij jou gecodeerd als tuftaf. Woorden kunnen in de loop der tijden veranderen van betekenis krijgen. Ik heb nog altijd de neiging een servetje uit te reiken als iemand iets vet vindt. Maar als hele bevolkingsgroepen samen afspreken dat wreed geen pijn hoeft te doen, dat ook warme dingen cool kunnen zijn, kun je van alles met taal doen. Nu zijn er begrippen die niet bij iedere gesprekspartner bekend zijn. Zolang je maar weet dat dat zo is, kun je er met elkaar wel uit komen. Zo is mij in Vlaanderen wel eens gevraagd of ik soms pikkels op mijn hesp wilde. Daar kwam ik zo een twee drie niet uit. Het wordt lastiger als een vergelijkbare taal een net iets andere codering heeft, zonder dat de partijen zich daarvan bewust zijn. Dat kan leiden tot misverstanden en onbegrip: als je in Nederland iets wilt uitvogelen, zal niemand daar moeite mee hebben. Onze zuiderburen zullen dat een activiteit vinden voor boven de 18 (nou ja, tegenwoordig waarschijnlijk wat jonger). Samenvattend: woorden en hun betekenis kunnen zeker veranderen.

Woorden zijn altijd relatief. Waarom? Omdat ze steeds in een verschillende context geplaatst kunnen worden en bovendien subjectief worden beschouwd en dat is voor ieder persoon weer anders (dus ook hun betekenis). De uitleg die er voor woorden is/wordt gegeven is eveneens cultuur- en tijdafhankelijk. Dus ook door de tijden heen verschuift/wisselt de betekenis van woorden. En daarom kan de betekenis van woorden,om meerdere redenen dus, nimmer absoluut zijn

Volgens mij kan het allebei. Om het voorbeeld van m'n bovenbuurman aan te houden, als je die Jan kent, en je kent degene die de uitspraak over Jan maakt door en door en je dus kennis hebt van de context kan de betekenis absoluut zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100