Eens of oneens?

Stelling:

Al je gedachten zijn gebaseerd op het verleden..

Weet jij het antwoord?

/2500

Klein tegenvoorbeeld. Stel pijn in je linker teen daar heb je in dit hypothetische geval nog nooit last van gehad. Dan zijn jouw gedachte toch aan je pijn in je linker teen en compleet nieuw. Nog een klein tegenvoorbeeld als je gedachte enkel op het verleden zijn gebaseerd. Hoe kan je dan tot nieuwe ideeën komen? Kortom oneens.

Oneens...

Dat is een lastige. Natuurlijk spelen ervaringen een belangrijke rol en een overwegende denk ik, maar je kunt toch unieke gedachten hebben, die ahw uit het niets komen. Althans dat kan je denken, totdat wetenschappelijk blijkt dat er altijd een relatie bestaat met het verleden. Wat zijn gedachten en wat is het verleden..... Toegevoegd op 27-05-2009 19:25:03 dus oneens!

Eens. We zijn van gisteren en we weten niet wat er morgen of volgende week gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan het gebeurde op koninginendag.

Absoluut eens... Laat één iemand mij maar eens een nieuwe gedachte zien? Ik wacht wel op de eerste die dat kan...

Eens. Zonder verleden kan het nu niet bestaan.

Ik denk dat ik het hier mee eens ben. Dit hoeft niet per sé op je eigen verleden te zijn, maar ik denk wel dat het gebasseerd is op het verleden. Je kan namelijk niet ergens over nadenken als er geen aanleiding voor die gedachte is, en zo'n aanleiding speelt zich altijd af voor de gedachte (en dus in de geschiedenis, al ben kje maar 1 sec. verder). Ik denk dat er eerst dingen moeten gebeuren voordat je er over na gaat denken (iets zien, ruiken, voelen, ergens over praten). Dit hoeft trouwens niet direct iets met de gedachte te maken te hebben, je kan door iets te zien via allemaal bruggetjes op een ander onderwerp komen en daar over nadenken.

Oneens. Als je eraan denkt dat je morgen op verjaardagsvisite gaat, dan denk je aan de toekomst. Maar al je ervaringen zijn gebaseerd op het verleden.

Ik ben het er mee oneens omdat ik wel eens gedachten over de toekomst heb.

Oneens, als je denkt over morgen dan is dat niet gebaseerd op het verleden, want het is nog niet gebeurd... Toegevoegd op 27-05-2009 21:25:13 Als antwoord op de reactie van Jinx: het onderwerp waar je over dacht is in de toekomst. En de stelling is 'AL je gedachten zijn gebaseerd op het verleden'...dus dat is niet zo..want niet mijn hele gedachte is gebaseerd op het verleden, maar een gedeelte..alleen dat ik die gedachte dacht is in het verleden...

Je gedachten uit het verleden:dat ben jij Maar een nieuwe indruk in het heden je een gedachte ``brengen``. Een mens kan veranderen ( je persoonlijkheid blijft ) Dus gedeeltelijk mee eens.

geen van beide : vele gedachten hebben referentiepunten met het verleden.Evenveel gedachten zijn origineel "out of the blues" en vragen vorm en structuur in de toekomst.

Je stelt ''gedachten'' ongeveer op gelijke voet met ''herinneringen'' volgens mij. Je herinneringen gaan natuurlijk altijd over het verleden. Je gedachten kunnen ook met het hier en nu te maken hebben. Toegevoegd op 27-05-2009 20:17:44 Oneens dus..

Eens. Ze zijn gebaseerd op het verleden EN op verwachtingen over de toekomst. Maar die verwachtingen zijn dan weer logisch geconstrueerd op ervaringen uit het verleden en kennis opgedaan in het verleden.

Hmm mijn gevoel zegt oneens! Maar ik weet geen argumenten omdat te onderbouwen, dus misschien is het ook wel eens..

Oei, een moeilijke. Stel dat een mens 80 jaar kan worden. En hij is nu 40 jaar, dan heb je een halve mensenleven indrukken opgedaan. De komende 40 jaar kunnen je gedachten gebaseerd zijn op de afgelopen 40 jaar. Maar wat als je maar 2 jaar bent? Of 1 maand oud. Dan kunnen al je gedachten van de komende ,bijna 80 jaar, toch niet gebaseerd zijn op die ene maand. Dus oneens.

Eens. Je kunt wel aan de toekomst denken, maar je gedachten zijn GEBASEERD op (informatie) uit het verleden. Het is net als een computerprogramma. De output is gebaseerd op (historische) input. Het programma kan uiteraard wel de toekomst (het weer bijvoorbeeld) voorspellen. Maar die voorspelling is gebaseerd op het verleden.

Voorbeeld: ik kan de keus maken om morgen te gaan bungeejumpen. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan en heb geen idee hoe ik het zal ervaren (ik heb namelijk ook nog nooit eerder in een achtbaan gezeten). Kan ik over morgen geen gedachten hebben zonder herinneringen/gedachten uit het verleden? Die kan ik hieraan namelijk niet koppelen. Ik koppel herinneringen wel degelijk aan het verleden; gedachten aan verleden, heden en toekomst. Ik ben het dus oneens.

eens zonder dat ik heb leren typen kan ik dit niet eens opschrijven. zonder dat ik het gelezen had was ik nooit op deze site gekomen

Ha, die Jinx; Oneens; dat geldt alleen voor gedachten die een of andere link hebben met eerdere ervaringen. Ook bij volkomen nieuwe dingen die nog staan te gebeuren kun je je desondanks een voorstelling maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100