STEL dat je een miljoen onzichtbare bacteriën kon verzamelen en die op een hoopje zou gooien, wat zie je dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

niets, want ze zijn onzichtbaar.

Je ziet licht door de bacteriën vallen; je kan ze dus niet zien.

Het flauwe antwoord is: niets want ze zijn ontzichtbaar, maar dat is niet wat je bedoelt. Bijgaand een plaatje van minimaal een miljoen bacterien van het type staphylococcus. Elke soort bacterie levert zijn eigen kleur. Op celniveau zie je dat niet maar stop er een miloen bij elkaar en het wordt een gelig prutje, of blauw of soms fluorescerend. Toegevoegd na 1 minuut: De strepen die je ziet ontstaan niet door de bacterie maar door de manier waarop de voedingsbodem besmet is met bacterien. En het is onzichtbaar. Toegevoegd na 2 uur: damn, met "en het is onzichtbaar" bedoel ik niet dat het onzichtbaar is want het is dus zichtbaar. De toevoeging sloeg op de spelfout in mijn originele tekst dus onzichtbaar in plaats van ontzichtbaar.

Als je ze kan verzamelen dan moeten ze zichtbaar zijn dus ze zijn niet onzichtbaar anders kan je ze ook niet tellen.

Als je met onzichtbaar microscopisch klein bedoeld is het antwoord simpel. Dan kan je ze zien als een stipje. Dit is wat wordt gedaan met bacteriekweken. Je zet een petrischaaltje ergens neer, en er komen vanzelf bacterien op (want die zitten overal), daarna zet je die petrischaal in de broedoven waardoor ze goed kunnen delen. Na een paar dagen heb je er een paar miljoen en kan je ze dus goed zien.

Het zou een andere vraag zijn als je het woordje 'onzichtbare' uit je vraagstelling gehaald heb. Bacteriën zijn niet onzichtbaar, maar ze zijn simpelweg te klein om ze goed te kunnen zien. Als ze wel onzichtbaar zijn en je daar een miljoen van hebt, zie je alsnog niets.

Dat is met alles zo. Een mens is ook een groot iets dat uit allemaal hele kleine moleculen en atomen bestaat. Je ziet ze niet als ze apart zijn, maar wel als ze aan elkaar zitten. Dat is ook zo bij water. In de vaste vorm zie je het, maar zodra het verdampt, kun je het niet meer zien, omdat de moleculen dan zo ver uit elkaar zijn.

nee ze zijn onzichtbaar voor het blote oog maar wel te zien onder de microscoop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100