Is het leven echt ontstaan door evolutie?

Wetenschappers kunnen zich toch vergissen?
Niemand is er bij geweest toen het leven ontstond dus niemand weet het echt zeker.

http://www.allaboutcreation.org/dutch/bewijs-voor-evolutie.htm

http://www.allaboutcreation.org/dutch/dinosaurus-fossielen.htm

http://www.revolutietheorie.be/evolutie.html

http://www.revolutietheorie.be/foutefossielen.html

http://www.revolutietheorie.be/dateringen.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, het leven is níet ontstaan door evolutie. De evolutietheorie omschrijft slechts hoe het leven zich ontwikkeld wanneer het er eenmaal is, niet hoe het leven is ontstaan. Het ontstaan va het leven valt onder abiogenese, wat strikt genomen een onderdeel is van de scheikunde, niet van de biologie. "Niemand is er bij geweest" is overigens niet een goed argument. Ook zonder ergens bij te zijn geweest is het mogelijk om te achterhalen wat er gebeurd is. Als je in een rommelige kamer komt waarin je een lijk tegenkomt met een drietal schotwonden in de borstkas, bloedsporen en huidschilfers onder de nagels, een vijftal kogels in de muur (waarvan drie met bloedsporen erop), kun je zelf ook bedenken dat de persoon waarschijnlijk op een gewelddadige manier om het leven is gekomen, maar niet zonder zich te hebben verdedigd. Zelfs zonder dat je er zelf bij bent geweest. Als je in een stad komt langs een grote rivier, waar een heleboel woningen waterschade lijken te hebben opgelopen, allemaal modder over de wegen, stoepen, en de onderste verdiepingen van de een heleboel woningen gesmeerd zit, en een heleboel losliggende goederen een eind verderop min of meer tezamen lijken te zijn neergezet, kun je zelf ook bedenken dat er sprake is geweest van een overstroming. Zelfs zonder dat je er zelf bij bent geweest. Bovendien is "niemand is er bij geweest" in het geval van evolutie ook gewoon onjuist. In laboratoria is onder gecontroleerde omstandigheden aangetoond dat populaties organismen gestuurd door gerichte selectie zich met de tijd zich kunnen aanpassen. Fokkers maakten zelfs al gericht gebruik van principes uit de evolutietheorie voordat ze wisten wat er nu eigenlijk gebeurde. Ook landbouwers hebben door actief gewassen te selecteren grote veranderingen aangestuurd in gewassen als bijvoorbeeld maïs en bananen, welke zich tegenwoordig niet eens zonder hulp van de mens kunnen voortplanten. Maar ook in de vrije natuur, zonder actief aansturen van het proces, is evolutie waargenomen. In bijvoorbeeld hagedissoorten waarvan bekend is wanneer welke populatie voor het eerst een eiland heeft "gekoloniseerd", zijn duidelijk nieuwe eigenschappen naar boven gekomen welke de oorspronkelijke populatie niet had (of heeft). Of, om een minder fijn voorbeeld te geven, MRSA, een bacterie die met de tijd voor zo'n beetje elk nieuw ontwikkeld medicijn immuniteit heeft opgebouwd. Toegevoegd na 8 minuten: Vervolg in reacties.

Het is waar dat wetenschappers zich wel eens vergissen. Ook over revolutie theorieën. Maar als de mens niet ontstaan is door evolutie, hoe of door wat dan wel? Evolutie is het meest logische antwoord en het meest denkbaar.

Er zijn grote stromingen in het denken over de oorsprong van de aarde en het leven. De ene tak is die van de evolutie, waarvoor veel wetenschappelijke onderbouwingen zijn. De andere tak is die van de creationisten die stellen dat een god alles gemaakt heeft. Probleem daarbij is dat het meestal gaat om 'je moet geloven dat het zo is want zo staat het in een heilig boek'. Het klopt dat niemand erbij was toen het leven ontstond, maar dan nog kun je op basis van bijvoorbeeld fossielen, aardlagen, berekeningen redelijke schattingen maken. Als jij mij vertelt hoe oud je bent, kan ik redelijk schatten wanneer je verwekt bent, ook al was ik daar niet bij, omdat het een natuurwet is dat je zo ongeveer negen maanden voor je geboorte verwekt bent - en misschien een paar maanden later als je te vroeg geboren bent. Bedenk ook dat wetenschap bestaat uit het formuleren van een theorie, en die probeer je te bewijzen of te falsifiëren. Dus ik zeg: als ik een kopje van een meter hoogte laat vallen, gaat het stuk. Ik probeer dat uit met heel veel kopjes, en wat blijkt? 95% van de kopjes gaat inderdaad stuk. Dan is mijn theorie bevestigd en de vraag opgeroepen: waarom gingen die anderen niet stuk? Zijn ze van een ander materiaal? Vielen ze misschien op een bepaalde manier die zorgde dat ze niet braken? Vervolgens probeer jij het ook uit en hé, bij jou breekt geen enkel kopje. Dan is de vraag: hoe komt dat? Gebruik jij misschien kunststof kopjes en ik aardewerk? Of is de ondergrond waarop we ze laten vallen anders? De evolutietheorie als verklaring voor de oorsprong van het leven kunnen we niet op zo'n manier onderzoeken, maar we weten wel veel van huidige veranderingen binnen planten- en diersoorten die die theorie meestal bevestigen. Gelukkig is niemand verplicht per se de ene of de andere leer aan te hangen, als jij wilt geloven dat iets of iemand de wereld en het leven gemaakt heeft, prima. Zolang anderen ook maar hun eigen keus mogen maken ;-)

Vanaf de Big Beng (of eerder) was (basis)leven er gewoon altijd, en de kans is erg groot dat daaruit verder leven is geëvalueerd. De kans dat iemand al het leven een een weekje heeft gerealiseerd is onwaarschijnlijk klein. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.

We kunnen daar allerlei ideeën over hebben, en dat verschilt nogal tussen verschillende culturen en tijdperken. Maar echt bewijzen kan niemand iets. Ik hoorde laatst van iemand die het afgelopen jaar filosofie heeft gestudeerd en een onderzoek deed naar argumenten voor en tegen evolutie en voor en tegen schepping. Het blijkt eigenlijk op hetzelfde neer te komen: uiteindelijk zeggen ze allemaal "maar dat kan toch niet anders als je je gezond verstand gebruikt" of misschien wel "maar dat kan toch niet anders als je je vertrouwen in god stelt" of iets dergelijks. De gebruiken zelfs dezelfde argumenten om het omgekeerde aan te tonen. Niemand kan iets bewijzen. Wel kan het natuurlijk leuk en interessant zijn om je te verdiepen in de verschillende theorieën en legenden hieromtrent. Maar verwacht vooral niet een sluitend antwoord te vinden. Sommige vragen blijven gewoon onbeantwoord.

Ik geloof van niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100