het wormvormig aanhangsel aan de dikke darm is een overblijfsel van een orgaan?

wat voor orgaan en wat was de functie ervan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een paard en een koe hebben grofweg hetzelfde rantsoen. Een paard heeft de blinde darm voor vertering van ruwe celstof, een koe heeft daar 4 magen voor ( eigenlijk zijn de eerste drie magen geen magen, maar uitstulpingen van de slokdarm ). Een paard kan sneller vluchten dan een koe, dus kan alle tijd nemen om te eten. Als er gevaar dreigt, rent hij weg. Een koe moet snel vreten en gaat later op beschut plekje de boel kauwen en verteren. Het lijkt me waarschijnlijk dat de blinde darm bij de mens min of meer rudimentair is, zoals ook het staartbeentje dat is.

In 2007 opperde een viertal onderzoekers dat het wormvormig aanhangsel mogelijk de functie heeft van een veilige haven voor bacteriën van de normale darmflora, van waaruit na een episode van infectueuze diarree de darm weer met de eigen flora kan worden gekoloniseerd zodat er een sneller herstel kan optreden[1].

De blindedarm (caecum) is een blind eindigende zak van de dikke darm die zich bij de mens rechts onder in de buik bevindt. Het laatste deel van de dunne darm (het ileum) eindigt namelijk niet in het begin van de dikke darm maar mondt zijdelings uit in het caecum, een centimeter of 10 van het uiteinde. Dit blinde distale uiteinde is nu de blindedarm. De primaire functie van de dikke darm is het opnemen van water en zouten uit het verteerde voedsel. De spieren in de wand van de dikke darm kunnen de inhoud kneden om de vochtopname te verbeteren. De 'blindedarm' waarover in de volksmond gesproken wordt is echter een ander orgaan, namelijk het wormvormig aanhangsel (de appendix vermiformis). Bij veel dieren, met name planteneters, is de blindedarm veel sterker ontwikkeld dan bij mensen. Toegevoegd na 6 minuten: De blindedarm (de appendix) is in de medische wereld een mysterieus stukje darm. Als aanhangsel van de dikke darm heeft dit kleine "dingetje" in het verre verleden waarschijnlijk een functie gehad. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het 'nut' van de blindedarm samenhangt met het immuunsysteem. Het zou een rol spelen bij het natuurlijke afweersysteem van het menselijk lichaam.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blindedarm
http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeninge...

is geen orgaan opzichzelf, dit wordt de blindedarm genoemt. het wordt ook aleen maar bij herbivoren gebruikt voor traag verteerende planten. vlees eeters hebben er niet veel aan. wel is het ook een veilige zone voor darm bacteerien.

Het is geen orgaan op zich. wormvormig aanhangsel is ook (of beter) bekend als 'appendicitis'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100