Hoe kan dit?

Als wij ervan uitgaan dat wij mensen van de apen ge-evolueert zijn en we nemen aan dat evolutie miljoenen jaren duurt. Dan stel even ik dat evolutie nu nog onder alle flora en fauna doorgaat. Het heeft immers geen reden om aan te nemen dat alles nu "the fittest"is. Zouden er dan niet nog steeds apen in mensen moeten evolueren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je uitgangspunt is verkeerd. De mens is niet uit de aap ontstaan. Dat is niet wat de evolutietheorie zegt. Jouw andere conclusie, namelijk dat evolutie nog steeds gaande moet zijn, is wel correct. Evolutie is nog steeds gaande. We zien het om ons heen gebeuren. Zoals de evolutietheorie voorspelt, gebeurt dat het snelst bij organismen die zich snel voortplanten: bacteriën (en virussen, hoewel dat geen echte organismen zijn). Daar zien we hoe ze veranderen, zich aan passen aan de omgeving. Denk alleen al aan de MRSA-bacterie en de recente nieuwe bacterie die nóg meer resistentie tegen antibiotica heeft opgebouwd. Ook onder vogels zien we de eerste tekenen van evolutie. Weliswaar veel minder snel dan bij bacteriën, maar dat is dan ook precies zoals de evolutietheorie het voorspelt. We zien dat van sommige vogelsoorten zich een ondersoort aan het afsplitsen is, die niet meer zo ver naar het zuiden trekt als de hoofdsoort. De ondersoort blijft veel noordelijker hangen, levend van het voedsel dat stadsbewoners ze voeren. Omdat de nieuwe ondersoort kortere afstanden aflegt, en omdat voor die kortere afstand een andere vleugelvorm handiger is, zien we dat die nieuwe ondersoort een andere vleugelvorm begint te ontwikkelen. Op dit moment kunnen de hoofdsoort en de ondersoort nog onderling kruisen - het zijn dus nog geen aparte soorten. De evolutietheorie voorspelt dat de beide (onder)soorten langzaamaan verder uit elkaar zullen groeien, tot ze zich op een gegeven moment niet meer onderling kunnen voortplanten. Op dat moment zullen twee losse soorten zijn ontstaan. Ook bij andere dieren, en bij planten, zien we hetzelfde proces zich afspelen. Bij vissen zijn de nijlcychliden (spelling?) een goed voorbeeld. Daar ontstonden ondersoorten die zich nog wel kruiselings kónden voortplanten, maar dat niet meer deden.

Ja en nee. Evolutie vindt nog steeds plaats. En hoewel de mens en huidge aap dezelfde afstamming hebben, zijn de selectiedruk processen nu anders dan een paar eeuwtjes geleden. Hierdoor zullen apen ook nog wel evolueren, maar niet noodzakerlijkerwijs naar mensen. Zo evolueren mensen ook; Waarheen.. Soms denk je wel dat we terug gaan naar onnadenkende apen.

denk niet dat we uitgeevolueerd zijn . tijd is relatief.

Nee. Er was op een specifiek moment in de tijd een groep apen bij wie de situatie zodanig was dat zij in heel kleine stapjes mensen zijn geworden. Er is niet op een ochtend een mens geboren tussen de huidige apen. Maar aan de andere kant, ja evolutie gaat gewoon door. En onder de juiste omstandigheden en met veel tijd zouden de huidige apen (die anders zijn dan de apen die in mensen zijn ge-evolueerd) zich veel menselijker kunnen ontwikkelen. Waarschijnlijker is het dat de apen zich nu naar een andere soort dan mensen evolueren die nog niet bestaat. En tegelijkertijd gaan mensen ook door naar wat anders. Of meedere soorten zelfs.

Ja daar gaat de evolutie theorie ook mank. Het is zo dat door verschillende omstandigheden bepaalde soorten zich hebben aangepast aan nieuwe leefomgevingen en daardoor zijn veranderd in uiterlijke zin. door gunstige kruisingen (lijger of muildier) kunnen speciale eigenschappen worden geperfectioneerd zodat een nieuwe soort ontstaat. maar mensen komen niet af van apen of andere wezens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100