Nee, de meest voor de hand liggende reden is: LICHT!
Het licht zorgt dat een plant groeit ja, maar licht REMT ook de groei, en aangezien de buitenste exemplaren altijd het meeste licht vangen zijn die het kortst.
Je kunt dit nagaan door een plantje te nemen. Tenminste 2 exemplaren, maar liefst wat meer voor een verdeling. Of je laat de bekende bonen ontspruiten (- een biologie-test op de middelbare school). Als je nu een aantal in het donker zet en een aantal gewoon buiten, dan zul je na een zekere tijd zien dat de exemplaren die in het donker hebben gestaan veel langer zijn dan de exemplaren die buiten stonden. De binnen-planten willen namelijk zo snel mogelijk naar het licht groeien, en indien ze diep in de grond zijn terechtgekomen schieten ze door. Dit proces heet etioleren.
Bij de planten buiten op de akker zorgen de planten langs de randen er in feite voor dat de binnenste planten minder licht krijgen. Het licht breekt het groeihormoon af, dus die 'donkere' planten worden langer, en groeien harder, tot dat de gedeelten in de zon komen.
Het groeihormoon is foto-instabiel, zoals dat heet, en dat veroorzaakt het doorschieten. Wel zal het je opvallen dat een geëtioleerde plant nogal witjes ziet, want het licht zorgt ook voor de groene kleur van de plant.