Hoe verspreidt de druivenbladgalmijt zich?

Ik weet nu dat de bobbels op de bladeren van mijn druivelaar worden veroorzaakt door de druivenbladgalmijt, ook wel de wijngaardgalmijt genoemd.

(Met dank aan Summo, zie
http://www.goeievraag.nl/vraag/druivenbladgalmijt.448125 ).

Wat ik mij nu afvraag is: hoe verspreidt de druivenbladgalmijt zich? Ik bedoel niet van de ene plek op mijn druivelaar naar de andere plek op dezelfde druivelaar, maar van "ergens ver weg" naar mijn druivelaar. Ofwel: hoe legt de druivenbladgalmijt grotere afstanden af zodat hij een nieuwe druivelaar kan besmetten?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het vorige antwoord is correct. Dit beestje verplaatst zich hoofdzakelijk door de wind, maar ook door dieren en uit eigen beweging. Ik heb ze zelf momenteel ook en heb inmiddels alle bladeren verwijdert. Beter nu dan voor de winter, in de winterperiode kruipen ze in de bast om te overwinteren en dan kan je er niet bij....... Het diertje kan inderdaad zelf geen kwaad, maar kan wel drager zijn van allerhande ziektes. Dat het geen afbreuk doet aan de oogst vind ik uit eigen ervaring discutabel, daar mijn oogst van deze zomer opvallend weinig is. Maar dat kan ook toeval zijn. http://nl.wikipedia.org/wiki/Druivenbladgalmijt En hier wat meer over de levenscyclus http://www7.inra.fr/hyppz/RAVAGEUR/6colvit.htm

Voornamelijk door de wind, maar niet uitsluitend. Het beestje, genaamd Eryophes vitis, is een mijt (spinachtige) die behoort bij een groep die gebruikt maakt van de wind om zichzelf te bewegen en andere planten te infesteren. Zoals alle Arachnoidea, hebben ze geen vleugels, en wat ze doen is bij daglicht op hun anale papilla (lees: hun kont) gaan staan, en zich door de wind laten meeslepen. Ongetwijfeld is verspreiding via dode bladeren, vogels of grotere insecten niet uit te sluiten. In mijn encyclopedie worden deze mijten genoemd als niet bijzonder schadelijk voor de plant of oogstrendement, maar wel beruchte vectoren van virussen die wél enorme schade kunnen aanrichten.

Bronnen:
Encyclopedia of Entomology, van John L....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100