Kun je overlijden aan te veel ontspanning?

Gisteren zat ik voor het eerst sinds jaren in bad, en voor mijn gevoel zakte mijn hartslag tot een dieptepunt. Het was benauwend. Ik werd er duizelig van; misschien is dit puur psychologisch, maar ik bedacht me dat ik van nature een zeer lage bloeddruk heb.

Kan je door ontspanning een te trage hartslag krijgen om nog te blijven leven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een lage bloeddruk in combinatie met een trage hartslag kan zeker een flauwte veroorzaken. Een derde versterkende factor is angst, waardoor je kunt gaan hyperventileren. Als je dit vaker hebt is het misschien raadzaam om te leren je ademhaling onder controle te krijgen.

Je hoort wel vaak van mensen die het hele jaar druk zijn (hard werken) dat ze een hartstilstand/aanval krijgen als ze met vakantie zijn. Dus ik denk het wel.

Als je een hartslag hebt onder de 60 slagen per minuut, is er spraken van een trage hartslag. Dit is geen probleem als van verder een gezonde pompfunctie hebt. Wanneer je onderkoelt raakt wordt je hartslag lager en kan je daar aan overlijden. Nu denk ik dat jij in een iets te warm bad hebt gelegen en daar kan je, je heel naar om voelen (zwart voor de ogen en een bonkend gevoel) Dit heb ik ook wel eens gehad. Je kunt dan inderdaad in paniek raken. Maar wanneer je, je er niet zeker bij voelt, ga dan een naar je huisarts om je bloeddruk en hartslag te laten meten. Met een gezond hart is er na mijn mening niks aan de hand.

Vaak door je drukte ontgaat het je. Ik heb het ook hoor! Dan zit ik rustig op de bank en ga ik op mijn hartslag letten dan gaat ie heel langzaam, maar let er eens op dat wanneer je er op let je ademhaling ook langzamer wordt waar je hart weer op reageert. (snap je :-)) Ik heb tegenwoordig ook vaak in rust hartoverslag. Nou geloof me ik denk steeds dat ik doodga en als ik dan nadenk heb ik het alleen in rust en als ik verkeerd aan het ademenben.

Soms sta ik wel eens te snel op na heel lang tv te hebben gekeken in een bank. Dan wordt het ook ineens zwart voor mijn ogen. Meestal span ik dan snel al mijn spieren aan, net als een straaljagerpiloot, en dan is het snel over. Het gebeurt ook vaak als je niet hebt ontbeten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100