Zijn wij mensen genetisch gezien voor 60 procent gelijk aan bananen?

Ik las in het boek 'De meeste mensen deugen', dat mensen voor 60% genetisch gelijk zijn aan bananen. Dat is toch bizar? Ik ben heel erg benieuwd of dit klopt of dat dit een fabel is. Het zou echt grappig zijn als het menselijk lichaam overeenkomt met een banaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat klopt. Het meeste genetische materiaal (die 60%) codeert voor het maken van cellen en het functioneren van de cellen. Dat heeft niets te maken met uiterlijke kenmerken.

Genuanceerd: Ja. De precieze percentages etc verschillen wat afhankelijk van hoe je dit definieert/berekent, maar mensen en bananen hebben inderdaad grote genetische overeenkomsten. Dat komt omdat de meeste genen zogenaamde 'housekeeping genes' zijn en dienen voor basale functies van de cel (zoals energieproductie; celdeling, etc). Maar een relatief klein deel van de genen bepaalt of die cel samen met andere cellen een mens of een banaan vormt.

Bronnen:
https://www.grunge.com/172642/heres-how-mu...
https://en.wikipedia.org/wiki/Housekeeping_gene

Nee. Het is niet 60 procent maar 50 procent. En dat is evenveel als fruitvliegjes. De 60 procent heeft betrekking op goudvissen. Bon: Trouw. Artikel: De mens en het DNA van een banaan, 19 mei 2012.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100