Hoe weet je hart dat het harder moet werken bij het sporten zware inspanning?

Je longen, organen en spieren worden aan gestuurd door je hersenen te wel je hart zelfstandig is of maak ik nu een denk fout?
Het lijkt mij ook dat je hart en hersenen bij het sporten samenwerken.
Je hart pompt bloed met zuurstof, voedingsstoffen, bouwstoffen en afvalstoffen door het lichaam dat je hersenen de boel monitort.
Zodat als je hersenen merken dat als het hart of een ander orgaan te hard moet werken door teveel Koolstofdioxide of een andere afvalstof en te weinig zuurstof en voeding.
Dat het dan de boel even uit gooit door middel van flauwvallen /blackout.

Weet jij het antwoord?

/2500

Om brandstof om te kunnen zetten in energie voor je spieren is zuurstof nodig. Je longen halen de zuurstof uit de lucht en geven dit af aan het bloed. Je hart pompt vervolgens het bloed door je lichaam naar je spieren. Hoe meer je beweegt, hoe meer zuurstof je spieren nodig hebben en hoe sneller je hart gaat kloppen om voldoende zuurstofrijk bloed naar je spieren te pompen.

Bronnen:
https://www.allesoversport.nl/artikel/wat-...

Je maakt een (denk)fout; je hart functioneert niet (volledig) zelfstandig. Hartactiviteit/hartslag wordt gestuurd door zowel zenuwen als hormonen. Zowel zenuwen als hormonen hebben invloed op de sinusknoop; de sinusknoop stuurt de rest van het hart aan. Ook zonder invloed van buiten af heeft de sinusknoop een natuurlijke pacemakeractiviteit waardoor het hart klopt - ik neem aan dat daar je (denk)fout vandaan komt. Flauwvallen/blackout is een signaal van acute overbelasting. Hoeft niets met het hart te maken te hebben.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Heart_rate#P...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinusknoop

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100