Wat was het evolutionaire voordeel voor dinosaurussen dat ze zo enorm groot werden?

Het lijkt op het eerste gezicht alleen maar nadelen op te leveren zoals de gigantische hoeveelheid voedsel dat zo'n dier dagelijks nodig heeft en de logheid die een snelle bewegelijkheid in de weg zit. Maar desondanks was het een diersoort die de aarde vele miljoenen jaren heeft beheerst.

Weet jij het antwoord?

/2500

Stel je eens voor dat jij een partijtje gaat worstelen met een olifant. Wie denk jij dat er gaat winnen? Dat zal de olifant zijn, vanwege zijn gewicht en zijn kracht. Om diezelfde reden werden (en worden) de prooidieren ook zo groot mogelijk. Alleen het grootste roofdier kon ze dan doden en opeten. Dus ook de grootste roofdieren hadden een grotere overlevingskans. Daardoor werden ook zij als soort weer groter. Zo ontstond een soort wapenwedloop om de grootste te zijn. Tegenwoordig worden levende wezens niet meer zo groot. Dat heeft o.a. te .Aken met een veranderde atmosfeer. In de tijd van de dinosaurussen was er namelijk meer zuurstof in de lucht dan nu. En dat heeft zijn effect op de balans tussen zo groot mogelijk zijn en de nadelen van groot zíjn zoals je ze zelf al beschrijft in je vraag.

Er bestaat niet zoiets als voordeel. De evolutie denkt nml. niet in deze termen. Doordat de vegetatie en voedselvoorraad gigantisch was,konden sommige soorten hiervan optimaal profiteren. ze evolueeren tot gigantische vreetmonsters. Dit zelfde is ook ooit gebeurt met het thans grootste zoogdier op aarde,de walvis. Over de evolutie van de walvis kun je op wikipedia veel lezen.

Het evolutionaire voordeel is dat een groot dier relatief minder eten nodig heeft; juist dus precies tegenovergesteld aan je vooronderstelling van 'hoeveelheid voedsel'. Omdat een groot dier relatief minder lichaamsoppervlak heeft, verliest een groot dier ook relatief minder warmte. Een zeer groot dier is daardoor ook in de praktijk warmbloedig - de interne lichaamstemperatuur is constant. Zoals eerde aangegeven is een groot dier ook minder kwetsbaar; zuurstofgehalte in de lucht speelt bij dieren met longen geen rol (wel bij insecten en andere dieren met huidademhaling). Overigens zijn zeer grote dieren niet uitgestorven; de blauwe vinvis is groter dan welke dinosaurus ooit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100