Wetenschappers hebben een levende cel gecreerd van synthetische DNA. Kunnen wij een syntetische mens verwachten? En wat meer?

Kijk hier: http://www.sciencemag.org/feature/data/hottopics/synthetic_genome.dtl

Toegevoegd na 9 uur:
En hier: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/miMedia/2010/week20/Fri07.lege_cel_dna.xml

Toegevoegd na 19 uur:
http://www.ted.com/talks/craig_venter_unveils_synthetic_life.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze wetenschappers hebben *geen* levende cel gecreëerd. Ze hebben wél synthetisch DNA gemaakt. Gewoon vanuit de chemische bouwstenen hebben ze dat DNA zelf in elkaar gezet - waarschijnlijk hebben ze daarbij overigens wel afgekeken bij de natuur. Dat zelfgemaakte, synthetische DNA hebben ze vervolgens in een reeds bestaande bacteriecel gezet. Het eigen DNA van die bacterie hebben ze daarbij verwijderd. Eigenlijk gaat het dus om twee belangrijke prestaties: 1.  Het volledig synthetisch creëren van DNA. 2.  Het uitvoeren van een volledige DNA-transplantatie. Een complete levende cel maken vanuit de chemische bouwstenen, dat is voorlopig nog niet aan de orde. Over meercellige organismen hoeven we het al helemaal niet te hebben. Ooit zal ook dat wel mogelijk zijn, maar dat duurt nog minimaal vele decennia. Zelfs als we het uiteindelijk zullen kunnen, is het de vraag of dat de handigste methode is. Ik denk dat het wel zal worden gedaan, al kun je hetzelfde effect via andere methoden bereiken, puur om te demonstreren dat het kán. En natuurlijk om de gelovers in de speciale "energieën" van het leven te laten zien dat ook het leven "gewoon" een chemisch gebeuren is. Voor nu is het maken van een set volledig synthetisch DNA, dat blijkt te functioneren in een levende cel, de grote prestatie waar het hier om gaat. De daarvoor benodigde DNA-transplantatie is ook een hele prestatie die slechts weinigen hen kunnen nadoen, maar dat was al eerder gedaan. Toegevoegd na 25 minuten: In de Bron hieronder vind je meer achtergrondinformatie over deze prestatie. Ook de risico's en de ethische consequenties worden daar besproken. Toegevoegd na 36 minuten: Ik heb geen ruimte meer in dit antwoord, daarom heb ik de uitleg van wat deze (commerciële!) wetenschappers nu werkelijk hebben gedaan, in een reactie gezet.

Bronnen:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science_and_env...

Wat wel leuk is is dat je in de toekomst je eigen dieren kan ontwerpen. Bijvoorbeeld een muis met spraak. Of een kat die geevolueerd kan worden tot mens zijnde .

Op korte termijn zeker nog niet; momenteel is het al ontzettend duur om dit met 1 cel te doen, is het nog altijd lastig om lange strengen DNA te synthetiseren, en - zeker niet te onderschatten - zal er nog te veel bezwaar tegen zijn. Wat je op kortere termijn moet verwachten (zeg een jaar of 10 á 15, is dat dit men dit proces eerst beter onder de knie gaat krijgen, om vervolgens te gaan kijken of er met ééncelligen dusdanig te bouwen is dat ze ingezet zouden kunnen worden voor bestrijding van ziekte door ze zo te bouwen dat ze geneesmiddelen produceren als afvalstof. Of om goedjes te maken als sterke kunstmest, of biobrandstof, en ga zo maar door. In eerste instantie zullen ze zo gebouwd kunnen worden dat er een nuttig restproduct uit komt rollen, zonder dat ze het laboratorium hoeven te verlaten. (Stel je oor dat we organismen zouden kunnen creëren die schoon water als afvalproduct produceren!) Door dit structureel te doen zal de techniek beter beheerst gaan worden, en het proces goedkoper worden. De volgende stap, en hiervoor is het ook belangrijk om het genoom nog beter te bestuderen zodat men nog beter weet hoe verschillende genen met elkaar samenwerken, zou kunnen zijn om plantachtig leven te produceren als voedselbron. Je zou deze dan zo kunnen bouwen dat ze een maximale hoeveelheid aan voedingsstoffen opleveren, misschien zelfs met de smaak variëren, en effectief ervoor kunnen zorgen dat er goedkoop en relatief eenvoudig een gevariëerde maaltijd gemaakt kan worden die - als je het een beetje handig aanpakt - ook nog eens van zichzelf lang houdbaar zou zijn. Hiermee zou je dus een groot deel van het voedselprobleem kunnen oplossen. Op langere termijn zou je misschien zelfs gaan zien dat er ook dierachtig leven te creëren, die we zouden kunnen bouwen specifiek om bepaalde taken uit te voeren. Denk aan werk in gevaaarlijke gebieden. Al worden daar tegenwoordig robots voor gebruikt, zou dit eventueel een goedkoper alternatief kunnen worden. Een ander idee om niet te verwaarlozen, is dat je organismen zou kunnen creëren die het goed doen in de ruimte, of specifieke omstandigheden op andere planeten. Dan zou men hier gebruik van kunnen maken als voeding voor lange ruimtereizen, of al bouwstenen voor hulp bij terraforming. Pas wanneer dit allemaal ingeburgerd is, moet je beginnen te denken aan synthetische mensen. En daarbij durf ik me dan af te vragen, wat dáár nu de toegevoegde waarde van zou zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100