Hoe komt het dat je je ontspant tijdens het uitrekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Doordat er dan lucht in je spieren komt

Tijdens het uitrekken span je je spieren juist flink aan, het loslaten daarna is het ' ontspannen' van je spieren

Ik denk dat dat te maken heeft met conflicterende gemoedstoestanden en handelingen. Als je erg kwaad bent zul je niet denken aan eten en omgekeerd kalmeert samen eten de gemoederen. Het is niet voor niets dat belangrijke besprekingen vaak gecombineerd worden met een etentje; samen eten verbroedert. Ook uitrekken doe je normaal niet als je kwaad bent maar juist als je je op je gemak voelt. Kennelijk werkt het dus ook andersom; zowel uitrekken als samen eten verlagen de stresshormonen. Iets dergelijks kun je zien als twee katten die elkaar niet kennen elkaar ontmoeten; als een van de katten geen ruzie wil gaat hij geeuwen en geeuwen werkt aanstekelijk en na een tijdje gaat die andere kat ook geeuwen en wordt de aanval afgelast (probeer maar eens te geeuwen als je boos bent; dat gaat heel moeilijk).

Volgens mij werkt het niet zo. Jezelf even goed uitrekken, uitgebreid gaan staan en je armen zo hoog mogelijk houden, even naar links en rechts rekken enzovoorts doe je niet in gespannen toestand. Jezelf uitrekken is een handeling die je doorgaans alleen doet als je alleen bent, het is niet echt sociaal geaccepteerd gedrag. Heb je weleens iemand rekoefeningen zien doen op een treinstation? In een kantoor? Op een drukke school? In de supermarkt? Nee. Uitrekken doe je doorgaans alleen als je alleen bent, in de privacy van je eigen huis bijvoorbeeld, natuurlijk zie je het ook wel bij sportieve activiteiten en bij yogascholen maar daar is het functioneel dus wel sociaal geaccepteerd. Uitrekken doe je dus als je eigenlijk al ontspannen bent, je bent immers thuis of (ontspannen) aan het sporten. En als je dan gaat uitrekken word je gewoon nog meer ontspannen. Je rekt je spieren op, en dat is eigenlijk een inspanning, en daarna laat je los en dat is de ontspanning.

Je ontspant je niet tijdens het uitrekken. Je spant al je spieren juist aan. Uitrekken stimuleert de doorbloeding van je spieren. Als je je spieren een tijdje niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het slapen of na een tijdje tv-kijken, dan vermindert de bloedtoevoer naar de spieren. De spieren worden daardoor stram en stijf. Door zich uit te rekken, zorgt het lichaam ervoor dat de doorbloeding weer goed op gang komt.

Bronnen:
Quest

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100