Wat is de functie van amandelen?

Je hebt keel- en neusamandelen, die verwijderd worden als ze ontstoken zijn. Ik heb ze nog. Maar waar dienen ze eigenlijk voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Achteraan in onze keel zit een ring van lymfeknopen, waarvan in de amandelen de meeste zitten. Men spreekt soms van lymfeklieren, maar het zijn geen klieren. Het zijn eenvoudige orgaantjes waarin een zeer grote hoeveelheid lymfecellen zitten opgestapeld, en die lymfecellen spelen een zeer belangrijke rol in ons afweersysteem tegen ziektekiemen, vandaar dat onze amandelen (maar ook die andere lymfeknopen in onze keel) gaan zwellen wanneer we een keelontsteking hebben. Lymfeknopen komen zowat overal voor in ons lichaam, weliswaar het meest op plaatsen waar de kans groot is dat "indringers" ons lichaam kunnen binnen geraken (zoals de keel, maar ook in en rond de darm, onder de oksels en in onze liesstreek). Ook in ons blinde darmaanhangsel komen veel lymfeknopen voor, wat dus voor een zogenaamde blinde darmontsteking kan zorgen. We kunnen dus best wel leven zonder dat aanhangsel of zonder amandelen, maar als het kan vermeden worden neemt met die tegenwoordig toch minder snel weg dan vroeger, behalve als het echt nodig is. Bijvoorbeeld: bij sommige mensen kan het zijn dat de kleine kuiltjes die op de amandelen voorkomen wat te diep zijn, waardoor er al sneller iets in achterblijft, wat dan voortdurend ontstekingen veroorzaakt.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/4792

Amandelen maken deel uit van de lymfeklieren en zorgen ervoor dat binnendringende ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt. Soms kunnen de amandelen de hoeveelheid ziekteverwekkers niet aan en raken zelf ontstoken. Wanneer dit te vaak gebeurd, kan hij verwijderd worden. Dus in feite zijn amandelen zeer nuttig.

Het is beter om ze niet onmiddellijk te laten verwijderen. Veel beter. De amandelen vangen veel ongerechtigheden op. Tegenwoordig wordt geadviseerd om ontstoken amandelen te laten genezen. Mijn man had een keer een dermate onstoken amandel dat hij bijna stikte. Het ding werd doorgeprikt en hij zit er, 20 jaar later nog steeds in.

Bronnen:
http://www.gezondheid.nl/medische-dossiers...

ter bescherming, heeft een afweerfunctie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100