Is het een evolutionair voordeel om een geweten te hebben?

Het lijkt mij juist dat een wezen dat niet in zijn doen wordt beperkt door een geweten, een beter overlevingskans heeft.
Kortom: hoe kon het menselijk geweten ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een sociale soort is dat inderdaad een voordeel. Zonder geweten telt alleen het belang van het individu, en dat kan ten koste van het belang van de groep gaan. Toegevoegd na 10 minuten: De mens is een sociale soort. Zonder functionerende groep zouden we nergens zijn. Een asociaal (puur egoïstisch) individu kan wel op sommige momenten betere kansen hebben, maar zonder groep is ook die aso ten dode opgeschreven. En wat doet een groep met zulke individuen? Juist, die worden eruit gegooid. Bij mensen hoort moreel besef bij het functioneren als groep, en het is bij apen ook aangetoond (Frans de Waal is de specialist daarin). Waarschijnlijk hebben veel "hogere" diersoorten een bewuste beleving van wat eerlijk is en wat niet. Maar bij mieren en bijen is de opofferingsgezindheid enorm, en daar wordt i.h.a. geen 'geweten' verondersteld. Een bij die een zoogdier aanvalt gaat eraan (verliest angel, door de dikte van de huid), maar dat weerhoudt ze er niet van te steken als het volk in gevaar is.

De evolutie prefereert het voortbestaan en ontwikkelen van de soort boven dat van het individu. Zo is een bepaalde pad bijvoorbeeld giftig. Wordt deze gegeten door een roofdier, dan zal dat die individuele pad niet meer redden, maar voor de soort is het wél gunstig. Want: én een roofdier minden én roofdieren die geen trek in padden hebben overleven waardoor dat de algemene norm wordt. Zo ook het geweten. Voor een individuele mens zou het misschien gunstig kunnen zijn (al betwijfel ik dat, hierover later meer) maar voor de soort is het beter. We gaan er immers veel beter door samenwerken. En met samenwerking kunnen we ons beter tegen problemen en tegenslagen verdedigen. Maar ook voor de individuele mens lijkt me het geweten een goed ding. Immers zal een gewetenloos persoon dingen doen die anderen niet accepteren. Dat zal regelmatig in uitsluiting of zelfs (dood)straffen resulteren. Een daar wordt ook het individu uiteindelijk niet beter van.

Er van uitgaande dat een geweten overerft (dat is een belangrjke nuance); ja een geweten, of nauwkeuriger gezegd, sociaal gedrag, heeft een evolutionair voordeel. Je veronderstelling ''Het lijkt mij juist dat een wezen dat niet in zijn doen wordt beperkt door een geweten, een beter overlevingskans heeft," is namelijk fout. een wezen dat beperkt wordt door een geweten dat er voor zorgt dat hij zich sociaal gedraagt, heeft namelijk een betere overlevingskans. Zo'n wezen kan dan immers in groepen wonen, waarbij de wezens in een groep samen werken, en elkaar beschermen. Dat verhoogt ook de individuele overlevingskansen.

Als het over evolutie gaat, en een geweten? Zal ik het eens over een paar bijzondere dieren hebben: Vissen: In zee heb je vele soorten roofvissen, maar zij kunnen allemaal een probleem met parasieten hebben, deze roofvissen eten meestal allemaal vis, maar zij gaan gezamenlijk zonder elkaar in de weg te Staa naar een groep poetsvissen toe en zij laten zich zelfs de tanden en binnenkant van de nieuwe poetsen zondet te kappen of te bijten, ook niet naar andere wachtenden toe die eigenlijk prooi zouden zijn. Apen: Bonobo’s en Chimpancee’s en ook Gorillas en tal van andere primaten lossen ruzie’s vaak op door te sussen, smakgeluiden en geruststellend vlooien, en zelfs seks, zo nodig bieden zij eten aan, zelfs naar een vijand toe zo zo van vijand vriend te maken. En echte ruziestokers worden afgestraft of uit de groep gezet in het belang van de braven. Honden:Onder honden mag je ook de voorvader van alle honden rekenen, de WOLF, zij zij gaan tijdens een misplaatste ruzie op de rug liggen ten teken van overgave, en ook zij hebben als verzoening seks of een doen alsof weerde zij willen aantonen dat zij enkel lief willen zijn, bullebakken worden uit de groep gezet en verloofd worden zij door het geven van eten, en zij zorgen naar eer en geweten voor jongen van anderen. Olifanten: olifanten vereren als het ware botten van soortgenoten, en huilen daarbij dikke tranen en Stile geluidjes. Als dit geen geweten is weet ik het ook niet meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100