Is de afstand van de NP naar de ZP gelijk aan de lengte van de evenaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De afstand naar van de Noordpool naar de Zuidpool is kleiner dan de helft van de lengte van de evenaar. Gegevens zie bij Habamo Nog even een rekensom om het te bevestigen. a = de grootste straal over de evenaar, b = de kleinste straal over de polen. Diameters bij Habamo De omtrek van de evenaar is een cirkel dus pi*de grootste diameter (die over de evenaar dus). π2a De omtrek over de polen is een ellips. Dit geeft als formule π√(2(a²+b²)). Hier is dus spraken over een gemiddelde van de grootste en de kleinste straal zie http://www.wiswijzer.nl/pagina.asp?nummer=276#7 voor de formule.

Nee, de helft van de evenaar.

De middellijn van de aarde is bij de polen 12.713 km. Dat is de afstand tussen de noordpool en de zuidpool, gemeten langs de aardas. Bij de evenaar is de middellijn groter, namelijk 12.756 km. De aardbol is dus een beetje afgeplat. Bijna iedere planeet heeft een afplatting. De aarde bestaat uit een kern, een mantelen een korst.

Bronnen:
http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclope...

Als je buitenom meet is de afstand van NP naar ZP de helft van de omtrek over de evenaar. Wanneer je een bal vervormt (afplat zoals de aarde) blijft de omtrek vanuit elk punt hetzelfde. De middellijn wordt wel korter. Het ligt er dus aan hoe je het in je vraag bedoelt.

De verhouding is bij benadering 2*pi*r / 2*r = pi.

je moet wel een goed onderscheid maken tussen de omtrek van de aarde (de evenaar, want de evenaar loopt niet dwars door de aarde heen) en de diameter van de aarde (die loopt wel dwars door de aarde heen) (Als ik de vraag tenminste goed heb opgevat)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100