Hoe snel gaat evolutie eigenlijk?

Bijvoorbeeld, van de ene soort naar de ander.

Toegevoegd na 4 dagen:
Iedereen bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Heeeeel langzaam.

zover ik weet : hij kan heel lanzaam gaan : bijvoorbeeld bij witte vlinders diie de grauw stad niet overleven omdat ze teveel opvallen : dit kan 90 jaar duren.... maar het kan ook in een nacht gebeuren : tijdens het paren gaat er iets " mis " bijv een hond krijgt door een gen-fout opeens twee staarten : is het dan zo dat die hond opeens extra populair word sexueel bij zn medehonden ( of dat ie extra sterk word tijdens het vechten of bijv slimmer omdat hij met zn staart spreekt ) dan is de kans groot dat er een nieuw ras ontstaat

Soms kan er binnen 10 jaar veel veranderen met bepaalde plantensoorten, soms duurt dit 10 miljoen jaar! Toegevoegd na 3 uur: In ons natuurpark groeit de plant"schaafstro", deze plant bestaat alleen maar uit een donkergroene stengel, geen blaadjes, geen bloemen, geen takjes, alleen stengels, hij bestaat al 300 000 000 jaar, onveranderd! Ook dat is evolutie!

De snelheid waarmee de soorten kunnen veranderen verschilt sterk en is afhankelijk van de selectie-druk. Waar véél soortgenoten uitsterven vanwege moeilijke (en veranderlijke) omstandigheden, daar verandert de soort het snelst. Er zijn echter voorbeelden waar een bepaalde diersoort in miljoenen jaren weinig veranderd is (krokodil bv.) en er zijn ook voorbeelden te noemen waarin dat binnen enkele tientallen jaren gebeurde (een bepaalde motsoort tijdens de ingang van het industriële tijdperk in Engeland, die van kleur veranderde). Verder geldt, hoe korter de generatie-cyclus van de soort, hoe sneller veranderingen optreden.

Bij evolutie moet je denken in generaties, dus hoe korter iets leeft des te sneller de evolutie, denk aan bacteriën die resident zijn geworden in enige decennia oor antibiotica.

Er zijn de afgelopen 100 jaar al heel veel bacteriën veranderd in een soort die resistent is tegen antibiotica. Maar er zijn ook haaiensoorten waar de afgelopen 100 miljoen jaar niets aan veranderd is. Hoe snel soorten veranderen heeft voornamelijk te maken met hoe goed ze al zijn aangepast aan hun omgeving (haaien hebben al een vrijwel perfect lichaam voor de manier waarop ze leven) en aan hoe snel de omgeving veranderd (bacteriën waren goed in hun manier van overleven totdat de mens hun omgeving vergiftigde met antibiotica - nu overleven de resistente beestjes beter en zie je de niet-resistente langzaam verdwijnen.)

In Australië migreren sinds een jaar of 10 een pad van de kuststreek naar het binnenland. In het binnenland zijn de padden inmiddels verder geëvolueerd dan aan de kust, Het soort beweegt zich zo'n 4 meter per dag. De kikkers in het binnenland vreten de nieuwkomers op; ze winnen altijd omdat de poten zijn geëvolueerd tot geduchte wapens. Evolutie kan dus al plaatsvinden binnen een paar jaar. Het is een rare vraag en een raar antwoord. Evolutie 'gaat' gewoon niet snel of langzaam

Evolutie theorie klopt niet. Dus het gaat niet snel of te langzaam. Hij blijft in evengewicht. Hij staat stil....

Over het algemeen moet je in generaties denken, en bij soorten waarbij de generaties langer duren gaat het dus minder hard dan bij soorten waarbij de generaties elkaar kort opvolgen. Verder is het ook afhankelijk van de omstandigheden. Bij wisselende omstandigheden gaat evolutie harder - omdat er dus iets is om je aan aan te passen. Als een gebied in een jaar of twintig ontbost, hebben soorten die bosgebieden gewend zijn een paar keuzes: aanpassen, verhuizen, of uitsterven. Hier zie je dat in korte tijd soorten met middellange generatietijd ook plotsklaps snel kunnen veranderen. Voorbeeld is de hagedissen uit de link hieronder, die in 36 jaar op een ander eiland een aantal duidelijk nieuwe kenmerken vertoonden. Een ander voorbeeld is de ontdekking in 1975 van een type flavobecterie die restproducten van nylonproductie kan "eten". Nylon is pas in 1935 door de mens voor het eerst gesynthetiseerd, dus in 40 jaar tijd heeft de soort zich een geheel nieuwe voedingsbron aangeboord. Bij ongewijzigde omstandigheden, daarentegen, is er vaak weinig selectiedruk, en zal het proces langzamer gaan - voornamelijk afhankelijk van genetische drift, dat vaak "gecorrigeerd" wordt doordat er een grote genetische poel is om uit te vissen.

Bronnen:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/...

Dat ligt er aan hoe snel het dier voortplant en hoe groot de kans op voortplanting is. Bacteriën en virussen evolueren heel snel. De kans om te overleven is klein maar ze planten zich ook super snel voor. Resistentie is een voorbeeld. De evolutie gaat hierin extreem snel. De mens echter heeft veel kans op voortplanting en leeft lang. Hiermee gaat het traag. Er is de afgelopen 10.000 jaar niet zoveel veranderd aan onze evolutie. Terwijl in die tijd er miljoenen soorten bacteriën zijn ontstaan en uitgestorven. Er is dus geen snelheid van evolutie. Het is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals: snelheid van voortplanting en overlevingskans.

Evolutie is de mutatie snelheid van DNA in een veranderende omgeving. Die verandering is niet constant, de mutatie snelheid vrijwel. Rampen versnellen dit proces bijvoorbeeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100