Sommige groenten kan je het best koken en er zijn dan ook weer soorten die juist rauw het meest voedzaam zijn.
Koken maakt in ieder geval de vertering makkelijker omdat de celwandstructuur hierdoor openbreekt. Bij een slechte vertering door m.n. rauwe groenten krijg je vaak last van een opgeblazen gevoel, maagpijn, boeren en kan je zelfs brandend maagzuur krijgen.
Het verteren van rauwe groenten gaat lastiger dan van gekookte-. Onze spijsvertering is ook niet in staat om alle stoffen uit rauwe groenten op te nemen. Lycopeen bijv. kan makkelijker uit gekookte tomaten of -puree opgenomen worden dan uit rauwe tomaten.
Er zijn zelfs groenten die schadelijk zijn voor de gezondheid indien je ze niet kookt. Aardappels bevatten bijv. in rauwe toestand de stof 'solanine' en die werkt als gif voor ons. Er zit dan wel niet in elke aardappel genoeg solanine om je te doden, maar de kans is te hoog om het risico te nemen. Ook peulvruchten zijn niet goed om rauw te eten....bruine bonen bevatten een stof die in hoge mate giftig is dat zelfs 5 stuks al genoeg zijn om je misselijk te maken en te moeten braken. Door ze te weken en daarna te koken wordt deze stof afgebroken en kan je ze veilig eten.
Olijven zal je zelfs rauw niet lusten omdat ze dan ontzettend bitter smaken. Door ze te pekelen wordt de daarvoor schuldige stof afgebroken en krijgen ze pas de lekkere smaak.
Het nadeel van koken is natuurlijk het verlies aan vitaminen en andere waardevolle voedingsstoffen. Aan de andere kant zal je bij het eten van alleen rauwe groenten een tekort aan ijzer, calcium en vit.B krijgen. Daarom is het goed om zowel rauwkost als gekookte ( nog beter gestoomde) groenten te eten. Wissel ze dus af of zet ze samen op tafel. Vergeet echter niet om rauwe groenten altijd extra goed te kauwen om de celwandstructuur op die manier toch wat meer open te breken.
Groenten die je het best rauw kunt eten omdat ze dan de meeste voedingsstoffen bevatten zijn paprika, bietjes, ui en broccoli. Spinazie kan je ook rauw eten maar gekookt neemt je lichaam meer calcium, ijzer en magnesium op uit deze groente. Hetzelfde geldt ook voor tomaten, asperges en voor paddenstoelen. Hoewel rauw eten van eetbare paddenstoelen rauw kan, verteren ze heel slecht. Dit geldt ook voor koolsoorten en spruitjes.
Toegevoegd na 8 minuten:
Het snijden is niet eens per se nodig, Dat doen we eigenlijk alleen omdat het handzamer is om op te prikken en niet te grote stukken binnen te krijgen. Je kunt nl tomaten, komkommer, paprika bijv. ook afhappen.