Als we muggen kunnen uitroeien welke consequenties heeft dat voor de natuur?

Muggen blijken zoveel schade aan de mens toe te brengen (Zika, Malaria, etc.) dat men van plan is het beestje uit te roeien. Of dat lukt is een tweede vraag. Maar welke gevolgen kan het hebben voor het ecosysteem, en indirect voor de mensheid?

Toegevoegd na 10 uur:
Uit studies is gebleken dat het uitroeien van één soort mug met gevaarlijke ziekteverwekkers vrij baan geeft voor een ander soort mug om de taak over te nemen. Er zijn vooraanstaande wetenschappers die zich weinig zorgen maken over het verdwijnen van alle muggensoorten en de ecologische impact daarvan. Bron: http://www.nature.com/news/2010/100721/full/466432a.html Dit interview stamt nog uit 2010. We zijn heden eigenlijk zo ver in staat om microorganismen genetisch te manipuleren dankzij de CRISPR methode (https://en.m.wikipedia.org/wiki/CRISPR) dat we de mug als soort daadwerkelijk zouden kunnen uitroeien.

Bronnen:
http://www.smithsonianmag.com/innovation/kill-all-mosquitos-180959069/
https://www.technologyreview.com/s/600689/we-have-the-technology-to-destroy-all-zika-mosquitoes/
http://www.geek.com/science/geek-answers-would-it-really-be-so-bad-if-we-killed-all-the-mosquitoes-1583955/
http://www.nature.com/news/gene-drive-mosquitoes-engineered-to-fight-malaria-1.18858

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Muggen en vooral muggenlarven vormen een heel grote bron van voedsel voor heel veel dieren, met name vissen en vogels. Een zo belangrijke voedselbron uitroeien zal een soort sneeuwbaleffect hebben , waarvan wij de gevolgen helemaal niet kunnen overzien. Mensen mogen muggen dan behoorlijk nutteloze, irritante dieren vinden, uiteindelijk heeft NIETS in de natuur geen nut, en in elk geval een plaats. Of wij dat nu leuk vinden of niet. Bovendien blijken muggenlarven bijzonder nuttig voor het zuiveren van water ; ze leven van organische resten die in stilstaand water leven, dat zonder muggelarven in mum van tijd onleefbaar zou zijn. De ultieme consequentie van het uitroeien van muggen is vermoedelijk dat we ZONDER muggen nog veel MEER mensen zouden hebben, omdat ze erg veel ziektes verspreiden. Maar of de aarde daar zo veel op van op vooruit zou gaan ? Ik denk dat de mens een stuk desastreuzer is voor de natuur, dan de mug.

Bronnen:
http://www.rd.nl/insecten-hebben-ons-niet-...
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Steekmuggen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100