Welke dieren worden meteen als 'volwassene' geboren?

Wij mensen worden geboren als baby's en groeien nog heel veel en maken nog allerlei andere lichamelijke ontwikkelingen door en moeten en kunnen nog heel veel bijleren.
Misschien dat de meeste dieren alleen wat het laatste betreft veel afwijken van mensen.
Maar zijn er dieren die na de geboorte, meteen al volgroeid zijn en zelfstandig kunnen leven.
Hoewel bacteriën volgens mij niet echt tot het dierenrijk behoren, kan ik van hen wel begrijpen dat ze door hun eenvoud, gelijk volwassen zijn (dat komt natuurlijk ook door de wijze van ontstaan: 'splitsing') maar het gaat even om het idee.

Ik heb evenwel nooit een baby-miertje gezien, die zullen vast in het holletje blijven tot ze groter zijn, maar zijn er dieren die na het uitkomen niet te onderscheiden zijn van hun volwassen soortgenoten? Of beginnen alle dieren klein?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgroeid komt geen enkel dier ter wereld. Insecten, waaronder mieren, kennen een larvestadium en groeien niet meer als ze eenmaal insect (imago) zijn. Vandaar dat je nooit een babymiertje ziet. Ook amfibieën en reptielen kennen een larvestadium, denk aan kikkervisjes. Van sommige vogels is bekend dat ze verbazend ontwikkeld ter wereld komen. Hamerkophoenders kunnen op de dag dat ze geboren worden al kleine stukjes vliegen. Van jonge kwartelkoningen, die toch echt als donsballetjes uit het ei kruipen, is een paar jaar geleden ontdekt dat hun moeder ze na een paar dagen verlaat en de jongen zonder begeleiding laat opgroeien. Veel jonge dieren moeten het helemaal zonder ouderlijke zorg stellen maar een dier dat als volledig volwassen ter wereld komt bestaat niet.

Grootpoothoenders kunnen zonder (na) zorg van ouders ,gelijk al na opdrogen uit het ei, zelfstandig voortleven en leven in Indonesië en Australië. Ze hebben ook gelijk slagpennen en kunnen zich voorzien van de nodige voeding om te overleven. Bron : National Geografic, maar nu ook net gevonden weer op : http://www.maleo.nl/maleo/grootpoothoenders.html en http://www.nrc.nl/handelsblad/1994/07/14/volwassen-ter-wereld-grootpoothoenders-zijn-supernestvlieders-7232024 Toegevoegd na 6 minuten: Boshoen of grootpoothoender op foto erbij ; Toegevoegd na 8 minuten: Plaatje wilde niet uploaden, nog een poging ;) Toegevoegd na 12 minuten: nog een poging foto ... anders maar googlen op megapode :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100