Waar kan ik de geelgerande watertor zien?

Waar (in NL, DE of BE) kan ik de geelgerande watertor in het wild zien?

Kan ik dit insect al in mei zien, of moet ik nog even wachten?

En moet ik moeite doen (stenen optillen, de bodem van een meertje omwoelen), of kan ik beter geduldig wachten op een geschikte plek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Overal waar langzaam stromend of stilstaand water is met veel waterplanten en insectenlarven ... En ja, ze zijn er in mei al. je kunt gewoon bij een vennetje of sloot gaan zitten en kijken in het water... ze zijn zo groot dat je ze gemakkelijk ziet zwemmen... Wij lagen vroeger heel vaak op onze buik bij de sloot, met een jampotje of een schepnetje... en ik heb er heel wat gevangen...maar pas wel op, ze kunnen gemeen bijten!

De kever is te vinden in vele watertypes maar voornamelijk in stilstaande en langzaam stromende wateren met een rijke onderwatervegetatie. Bekende vindplaatsen zijn sloten, rivierarmen, vennen en vijvers. Uit een studie naar verschillende soorten waterroofkevers in de natuurparken Nationaal Park De Meinweg en Turfkoelen in de Limburgse gemeente Roerdalen bleek dat de kever een generalist is. Zowel in oude als nieuw aangelegde wateren kwam de soort voor. Zelfs in waterplassen die in karrensporen zijn gevormd, is de soort gevonden. Het vermoeden bestaat dat de kever snel nieuwe gebieden koloniseert. [8] Met name in de voortplantingstijd vliegen de kevers vaak en komen zo in nieuwe wateren terecht

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geelgerande_watertor

Nee, je hoeft geen stenen op te tillen, maar het meenemen van kaplaarzen (of een duikepak) kan handig zijn: "Bekende vindplaatsen zijn sloten, rivierarmen, vennen en vijvers." En ja, ze zijn ook in Nederland te vinden, onder meer in Limburg.

Vorig jaar in mei ving mijn zoontje er een in een vijver bij een camping in Markelo (OV), prachtig om te zien, maar o wat een rovers Toegevoegd na 37 seconden: En dat was dus gewoon met een kinderschepnetje langs de waterkant lopend

De geelgerande watertor is de talrijkste en meest verspreide soort van het geslacht dytiscus: bijna in heel Europa. Voorkeur voor stilstaand water met veel waterplanten. Bij mij in de vijver kom ik ze elk jaar weer tegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100