Waarom worden er geen mitochondriën van mannen doorgegeven?

Ik weet dat wanneer een zaadcel een eicel bevrucht enkel de kern naar binnen gaat en versmelt met de kern van de eicel en de staart buiten de eicel blijft. Maar waarom blijft die staart met de mitochondriën buiten de eicel zou het juist geen voordeel zijn als de eicel zou starten met die extra mitochondriën voor de energieproductie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het voortplantingsysteem werkt als volgt: - Zaadcel van de man - Eicel van de vrouw De zaadcel van de man bevat: DNA van de man, eiwitten (v.d. zaadcel zelfs) en inderdaad een heleboel mitochondriën die als een gek suikers aan het verbranden zijn (geweest). Deze mitochondriën zitten op de staart en alleen de kop (waar geen mitochondriën in zitten) komt door de wand van de eicel heen. Dus de man levert in die zin alleen wat DNA en wat eiwitten (kop v.d. zaadcel). De eicel bevat AL het andere. Mitochondriën, andere helft van het DNA, ribosomen, enz, enz. Dus in het kort,de mitochondriën van de man worden niet meegenomen omdat deze in de staart van de zaadcel zitten en alleen de kop komt er doorheen. Echter blijft de vraag waarom? Dit is niet helemaal bekend. Wel blijkt dat de inspanning van een zaadcel enorm is. Velen redden het ook niet. De zaadcellen branden zichzelf (bijna) kapot van de inspanning. De zaadcellen beschadigen zichzelf ook hierdoor en er is een grote kans dat evolutie zodanig gelopen is dat alleen de vorm met vrouwelijke mitochondriën is overgebleven omdat wanneer er mannelijke mitochondriën werden doorgegeven er teveel schade was.

Er worden geen mannelijke mitochondriën doorgegeven, omdat de controle van twee verschillende sets mitochondriën (met verschillende erfelijke eigenschappen) niet goed mogelijk is. Zie bv hier Zie http://www.nick-lane.net/Power,%20Sex,%20Suicide.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100