Is dit een vorm van evolutie?

Wilde honden in Moskou hebben geleerd met de metro te reizen naar plaatsen waar ze willen overnachten of eten. (Misschien gebruiken ze ook wel liften en roltrappen om van en naar de perrons te gaan). Is dat een kwestie van evolutie?

Toegevoegd na 3 dagen:
Hoe weten ze trouwens welke metrolijn ze moeten nemen naar hun favoriete plek voor eten/slapen? Het inwoneraantal van Moskou is ongeveer zo groot als het inwoneraantal van heel Nederland. Langs een perron komen dus vast en zeker meerdere metronummers (metrolijnen) langs.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Is nu nog niet te zeggen. Koolmezen in Engeland hebben geleerd om melkflessen te open. Als eitjes van die koolmezen naar Frankrijk worden gebracht dan ontwikkelen zij dat kunstje ook, terwijl die domme Fransen met open bek zitten toe te kijken, maar het niet leren. Het is dus een erfelijke eigenschap geworden. Als je een jong hondje van de moeder de moeder wegneemt en in een ander nest legt en je brengt hem een jaar later weer terug, pikt dan vanzelf zijn reis patroon weer op. Zo ja: erfelijk +> evolutie, zo nee => aangeleerd geen evolutie issue.

het is meer aanpassing aan ons zou het eerder devolutie willen noemen... what's next? een vliegende olifant...

Nee, dit is een kwestie van individuele ontwikkeling, geen ontwikkeling van de soort die erfelijk/genetisch wordt overgedragen

nee, evolutie is dat je je goede genen doorgeeft, en omdat alleen de sterkste overwint, het soort steeds beter word. dit is gewoon een kwestie van aanleren.

"Gemak dient de mens" wordt wel eens gezegd. De honden hebben dit fenomeen nu ook opgepikt! Gewoon slimmigheid van die honden, waarschijnlijk zijn ze per ongeluk een keer in die metro komen te zitten. Toen ze eruit kwamen was er ineens een plek waar ze konden eten. Een hond leert door positieve en negatieve ervaringen. Stel dat ze de eerste keer uitstapten en er werd meteen een hond uit de roedel doodgereden. Dan zouden ze het denk ik niet nog eens doen.

Nee, absoluut niet. het is progressie, geen evolutie. Evolutie gaat heel traag en is niet zichtbaar en zeker niet in een generatie. Het is geen vormverandering, maar aanpassing. Een slimmer worden, wordt niet doorgegeven. alleen chemische veranderingen in zaadcellen. De nakomelingen daarvan kunnen beter of minder goed zijn aangepast aan het omringende leefgebied. Wat jij dacht, is een denkwijze van Lamarck. Dat verworven eigenschappen door worden gegeven. Mooi gedacht, maar zo werkt het niet.

Als ik iedere dag mijn hond 4 brokjes geef en een dag maar drie, dan zal hij overal gaan zoeken waar het vierde brokje gebleven is, hij kan dus tot 4 tellen. De interesse van een hond voor zijn leefomgeving, mede bepaalt door zijn intellegentie, kunnen veranderingen teweeg brengen in zijn gewoontes, indien de jonge van deze honden het van hun ouders leren, kan het uiteindelijk in hun genen komen (zie elders het verhaal van de koolmezen) Als het in hun genen zit, kan het een voordeel gaan betekenen ten opzichte van andere honden die dat niet hebben, krijgen door dit voordeel deze honden meer jongen, dan kunnen deze honden uiteindelijk gaan domineren en kan je spreken van evolutie. Evolutie is vooral aanpassen of verdwijnen. Daar kunnen duizenden jaren, of meer, voor nodig zijn, maar soms maar enkele generatie's!

Ja, het zijn de "slimme" honden met meer inzicht die dit doen. De "domme" zijn niet zo inventief en hebben dus minder overlevingskans. De slimme honden hebben dus een grotere kans om zich voortplanten, zij geven dus hun "slimmere" genen door.

Nee, dit is geen evolutie. Die honden hebben zich dat zelf aangeleerd, zoals de overvloed aan herten in de duinen tegenwoordig in je achtertuin komen snoepen. In Alaska ziet je dat beren ook veel doen, als er voedseltekort dreigt.

een honden kunnen een hoop leren maar ik denk niet dat dit met evolutie te maken zal hebben ,dat duurt immers miljoenen jaren ,wordt er gesuggereerd toch...dan vraag ik me toch af of ze all perfect zijn door die zogenaamde evolutie of duurt dat ook nog miljoenen jaren voor dat de honden perfect zijn voor hun omgeving hmmm en die verandert ook steeds nee dat komt ook niet goed op een dag vliegen ze naar de ruimte denk ik ......................

Nee, dat is een kwestie van conditionering; aangeleerd gedrag. Ze hebben geleerd dat dat voordelig voor ze werkt, dus blijven ze dat doen. Evolutie werkt niet zo, en gaat ook vele, vele malen langzamer. Dat voltrekt zich niet in een paar jaar. Bovendien zullen de nakomelingen van deze honden wanneer ze NIET in die roedel opgroeien, niet van zichzelf weten dat ze met de metro heen en weer kunnen reizen. En dat zou een kenmerk zijn van een geevolueerde eigenschap : dat de nakomelingen hem ook van nature hebben. Eerder zou je dit kunnen vatten onder de noemer 'cultuur' , en dan specifiek van die groep honden. Wel erg slim trouwens.

nee geen evolutie. dat wordt het wel, als daardoor een nieuwe soort ontstaat, die zich onderscheidt van de oorsprong. die kans acht ik echter niet groot.

nee, deze wilde honden hebben zich wel aangepast, maar ze zijn biologisch nog hetzelfde als toen ze nog in de natuur leefden... als ze nou op hun achterpoten gaan lopen, en dus een andere skeletbouw ontwikkelen, of als ze ineens zelf een kaartje konden kopen, zou dat een vorm van evolutie zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100