Heeft rood vlees vaker verzadigde vetten dan wit vlees? Zo ja, waardoor komt dat?

De verzadigde vetten in rood vlees kunnen het cholesterolgehalte verhogen. Magere soorten rood vlees zoals rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigde vetten dan vette soorten.
Het spiervlees van kip en ander gevogelte en pluimvee is wit: we noemen dit dan ook wit vlees.

http://www.gezondheidsnet.nl/darmkanker/rood-vlees-is-het-echt-zo-ongezond

Maar waarom zit er in rood vlees vaker verzadigde vetten? Ligt dat aan het bloed wat er nog in zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meestal wel, maar dat hoeft niet. Het hangt er vooral sterk af, of je het geslachte dier als geheel bedoelt, of de aparte onderdelen. Ook de manier waarop de dieren zijn opgekweekt en gevoerd speelt een grote rol, vandaar dat bij elke soort het vetgehalte sterk varieert. Wanneer je het vet in lichaamsholten meerekent, behoort kip tot de vetste vleessoorten; wie ooit een kip aan het spit heeft gebraden (met de huid die lekker krokant wordt) zal zich hebben verbaasd over de hoeveelheid vet die uit een kip komt. Meestal levert wild magerder vlees op dan in gevangenschap gekweekte dieren. kalkoen wordt vrijwel nooit in haar geheel verkocht, maar de wel verkochte delen behoren tot mager vlees. Het vlees van haas en konijn zou ik tot rood vlees willen rekenen, en het is in zijn geheel mager vlees. Bij schapenvlees tref je vrij weinig vetrandjes aan, maar het spiervlees zelf kan behoorlijk vet zijn. De wijze van voeren heeft veel invloed, vooral bij voor de wol gefokte schapen kan het vlees veel magerder zijn. Geitenvlees is relatief magerder dan schapenvlees en echt lamsvlees (zuiglam) is vaak ook mager vlees. Varkensvlees kan uiteenlopen van uitgesproken vet (speklapjes, buikspek) tot uiterst mager (rauwe ham: de achterpoot van het dier). Een wild zwijn heeft vrij mager vlees, zeker vergeleken bij het meeste varkensvlees. Er is echter vlees van biggen dat wel mager is (zo mager als een speenvarken, waar spreekwoordelijk weinig vet aan zit). Rundvlees heeft een enorme variatie aan vetgehalte: klapstuk en dikke rib zijn behoorlijk vet. In Japan worden runderen zo gevoerd dat hun spieren helemaal met vet dooraderd zijn; ook de delen die in Nederland mager vlees opleveren. daarentegen zijn biefstuk, tartaar en rosbief uitgesproken mager. tenslotte zij opgemerkt dat vleeswaren als worst en gehakt doorgaans meer vet bevatten dan het spiervlees. Toegevoegd na 2 minuten: Je vraag richt zich ook specifiek op verzadigde vetten. Vrijwel alle dierlijke vetten zijn verzadigde vetten; je kunt als vuistregel stellen dat vet vlees dus altijd meer verzadigde vetten bevat dan mager vlees. Bij dieren is het vet immers (vrijwel) altijd verzadigd; hoewel er wellicht uitzonderingen te vinden zijn. Toegevoegd na 10 minuten: Mocht er nog bloed in het vlees aanwezig zijn, dan maakt dat weinig uit. Bloed heeft een laag vetgehalte (het bestaat voor 55% uit een waterige oplossing van mineralen, waar vetten slecht in oplossen, dus het vetpercentage is zeer laag. zie de toegevoegde bron.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/...
http://www.cm.be/gezond-leven/voeding/voed...
http://www.gezondheidsnet.nl/bloed/de-same...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100