Kunnen trekvogels de middellandse zee niet over vliegen?

De meeste trekvogels in Europa gaan richting Afrika. Nu viel het mij op dat de oostelijke route de middellandse zee lijkt te vermijden om via Turkije in Afrika te komen en niet via Italië rechtstreeks naar Afrika.

Maar kunnen ze dat niet of is dat een gewoonte geworden. Zouden ze bijvoorbeeld best naar Amerika kunnen vliegen, maar dat is niet hun gewoonte? Of hebben ze gewoon een aantal rustplaatsen nodig op de begane grond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn inderdaad veel trekvogels die een oversteek van de Middellandse Zee vermijden door via Turkije en het Midden Oosten naar Oost Afrika te vliegen of via Gibraltar naar West Afrika (de kortste oversteek, maar wel over zee). Het gaat dan vooral om grote vogels die thermiek nodig hebben om de trektocht te volbrengen: arenden, ooievaars. Kleine zangvogels kunnen de Middellandse Zee op eigen kracht oversteken en doen dat ook massaal, voor zover ze daarvoor genoeg energiereserves hebben. Een Israelisch onderzoeker vertelde mij vorig jaar dat hij heeft ontdekt dat fitissen (een klein zangvogeltje) die voldoende vetreserves hebben niet alleen de Middellandse Zee maar ook de Sahara in één ruk oversteken. Fitissen die minder vet hebben zijn gedwongen de omweg over land te nemen en reizen via Turkije, Syrië, Libanon en Israel naar Afrika.

Het laatste ; ze hebben rustplaatsen nodig. Niet alleen meestal voor de nacht, maar ook als het bijvoorbeeld slechter weer is of de wind niet gunstig. Trekvogels zullen dus altijd een route kiezen die onderweg voldoende pleisterplaatsen biedt. Hoe en waarom ze dat doen zullen ze zelf ook niet weten ; trekgedrag is natuurlijk heel instinctmatig.

Van Zuidwest-Europa naar Amerika is érg ver; dat zouden de meeste vogels niet redden als ze het zouden proberen. En hoewel verreweg de meeste vogels onderweg één of meer keren rusten, zouden vele de oversteek van Italië naar Afrika best kunnen maken. De trekroutes zijn echter vrijwel altijd erfelijk bepaald en de meeste leiden nou eenmaal om de Middellandse Zee heen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100