In hoeverre kunnen dieren ook een (psychische) slaapstoornis hebben?

Sommige mensen kunnen heel moeilijk in slaap komen of worden telkens wakker of hebben nachtmerries. Dit kunnen dan psychische oorzaken hebben. Maar is dat bij dieren ook zo, waarbij ik dus honger en kou etc. buiten sluit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een gestreste hond blijft waakzaam en zal dus niet in diepe slaap raken. Hij zal bij het minste of geringste geluid of zelfs vreemde geur weer bij de pinken zijn. Dit kan de hond in hoge mate afmatten. Alleen een hond die zich volkomen veilig voelt zal rustig en ongestoord kunnen slapen. Kenmerkend voor de hond is de diepe zucht die de volkomen ontspanning inluidt voordat hij zich voor de nacht te slapen legt.

In principe wel. Het is bekend van ernstig mishandelde honden dat zij hun belevenissen uit het verleden verwerken in hun slaap. Nachtmerries komen zeker voor. Naarmate de leefomgeving van een hond veranderd naar een prettiger thuis en een begripvolle baas zullen nachtmerries geleidelijk afnemen. Maar meestal heeft een verstoorde slaap een lichamelijke oorzaak. Denk maar aan de rassen met de te korte snuiten die het ademhalen bemoeilijken. Snurken, maar ook slaap-apneu komen bij honden voor. Tijdens de slaap kan een partiële epileptische aanval te zien zijn wanneer de hond aanleg heeft voor epilepsie. Pups kunnen tijdens hun slaap een incidenteel plasje doen. Dit gebeurt m.n. wanneer ze oververmoeid zijn. Honden die aan dementie lijden kunnen net als mensen een verstoord dag- en nachtritme krijgen. De meest slaapstoornissen zullen een lichamelijke oorzaak hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100