Is de impact van een stevige stroomstoot van een weide-schrikdraad door aanraking met de neus door een kat groter dan voor een mens??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op een stroomdraad langs een weide staat een zéér hoge spanning (tussen de 1000 en 10.000 volt), maar een lage ampère. Dit is ongevaarlijk voor mens en dier. Daarenboven zorgt het toestel dat de stroom aanlevert, voor een korte stroompuls van een paar microseconden en een onderbreking van telkens ongeveer 1 seconde. Deze draad aanraken geeft een pijnlijke gewaarwording, maar laat verder geen schade achter. De schrikreactie is vaak nog erger dan de pijnlijke ervaring, toch komt het laatste uit het eerste voort. Ik denk dat het goed te begrijpen is, dat indien je blootsvoets bent (geleiding wordt beter), en je neus nog eens gebruikt (langere afstand van de stroomvloeiing), het voor een mens zéér onaangenaam zal aanvoelen. Wat je vraag betreft, ik vraag me af hoe een kat het zal aanleggen om met de neus een weidedraad aan te raken. Ze zal eerst met haar voorste poten op de draad moeten steunen, en zal vervolgens met lange haren, dikke staart en veel gekrijs het hazenpad kiezen, vooraleer de neus de draad zal raken. Laat ons stellen dat de weidedraad op kattenhoogte is geplaatst, zal de schrikreactie van poeslief, enorm zijn. Hoe pijnlijk, zal nooit iemand weten. Dit laatste is een subjectief gegeven, en de kat kan het niet vertellen. De afstand tussen neus en grond is heel kort. Ook de vergelijking met een ander wezen (hier de mens), kan je niet maken, aangezien we de pijngrens van onze poes niet kennen. Meestal is die bij dieren vrij hoog. Wat ik zeker weet, poesje komt daar NOOIT meer in de buurt, al wordt ze 25 jaar ;-)

Dat kan je aan nemen van wel . Ten eerste de neus is nat ( vochtig ) de afstand naar de grond is kort ( en heftig ) door de kop :( de pootjes zijn minder isolerend dan schoenen en vaak vochtig door het gras . In Nederland valt de voltage meestal mee maar zo in Frankrijk of Spanje heb ik zelf wel enorme opdonders gehad .

De spanning is zo hoog dat de energie die de kat krijgt niet zoveel zal schelen als een mens als beiden geaard zijn. Wanneer beiden niet geaard zijn krijgen ze echter wel een schok, omdat ze als condensator werken. De kat krijgt dan Minder energie dan de mens maar de gevoelige neus van de kat maakt de schok extra pijnlijk. De spanning van schrikdraad is hoog ,meestal tussen de 2kv en 5kv . Men zegt dat de stroomsterkte heel laag is maar dat is niet helemaal juist, de duur van de stroomstoot is zeer kort en dat is maar goed ook, de frequentie is breedbandig en piekt rond de 5 KHz, waardoor de invloed op het hart minder schadelijk is dan de 50 Hz van het lichtnet.Wie van de twee, kat of mens de schok het naarst vind valt moeilijk te zeggen, ik heb via mijn bril wel eens een te repareren schikdraadapparaat gevoeld, die het blijkbaar weer deed. Het was onvergetelijk terwijl ik redelijk shockproof ben

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100