Wat is de reden dat zoveel verschillende mierenkoloniën op (vrijwel) hetzelfde moment hun bruidsvlucht doen?

Zie bijvoorbeeld dit: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/mierenplaag-welnee-gewoon-de-bruidsvlucht

Dit gaat over gisteren, toen ik ook een dergelijke situatie waarnam. Uiteraard kan het gewoon zijn dat de weersomstandigheden leidend zijn, maar op mij komt het over als meer dan toeval dat er klaarblijkelijk zo veel koloniën op hetzelfde moment hetzelfde doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gedurende de zomer, groeit een mierenkolonie als maar door. Op een bepaald moment worden er mieren met vleugeltjes geboren. De grote zijn de koninginnen en de kleintjes de mannetjes. Ze hebben met vliegen geen enkele ervaring en kunnen ook erg slecht vliegen. Daarom hebben ze zeer bijzondere omstandigheden nodig 1 Het moet drukkend warm zijn. 2 Er moet thermiek zijn. 3 De lucht moet erg vochtig zijn 4 De wind moet heel zwak zijn. De mierensoldaten houden dit alles goed in de gaten. Op het moment dat alles optimaal is, geven hun het signaal door aan anderen onder de grond. Tijd om weg te vliegen. Binnen enkele minuten komen heel veel mieren naar boven en lopen driftig allemaal door elkaar heen. Hierna worden alle gevleugelde mieren naar boven gejaagd en opgejaagd naar een hoger gelegen plek om weg te kunnen vliegen. Mede door de thermiek, gaan de koninginnen hoog de lucht in, achterna gevlogen door mannetjes, het mannetje dat het hoogst komt, mag paren. Het zijn dus de lokale heel bijzondere weersomstandigheden die bepalen of de mieren uitvliegen. Toegevoegd na 4 minuten: Enige weken geleden heb ik op Facebook een filmpje laten zien van het wegvliegen van mieren in mijn eigen tuin, toen bleek dat anderen, ook in België het zelfde hadden gezien op de zelfde dag. en ook tegen de avond ( dan valt de wind heel vaak voor een deel weg )

Precies weten we dat natuurlijk niet. We weten wel dat je aan het weer kunt merken (warm, broeiierig, vochtig) dat het zo ver is. Wellicht heeft de regen die daar vrijwel altijd snel op volgt een gunstige invloed op de nieuw aan te leggen kolonie (of een slechte op de oude). Dat ze allemaal tegelijk gaan heeft natuurlijk primair te maken dat ze allemaal hetzelde weer aanvoelen, maar ongetwijfeld ook met het feit dat dat de kans vergroot mannetjes (die ook uitvliegen) van een andere kolonie te treffen en zo dus voor genetische variatie te zorgen. Daarna is de nieuw aan te fokken kolonie natuurlijk weer genetisch gelijk ; allemaal zusters voornamelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100