Waardoor geven eiwitten vaak makkelijk een verzadigd gevoel?

Als je veel vlees eet of noten of ander eiwitrijk voedsel kun je soms verzadigd raken. Maar hoe komt dat? Zijn die makkelijker verteerbaar als koolhydraten en vetten of heeft het iets te maken met de energie effecten of bloedsuikerspiegels?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze zijn juist iets moeilijker te verteren dan koolhydraten . Je lichaam heeft er even werk mee, en ze "vullen" dus langdurig. Maar een koolhydraat is niet een koolhydraat ; je hebt zogenaamde snelle en langzame koolhydraten. De snelle komen meestal uit geraffineerde producten zoals suiker en wit meel. Die verzadigen heel snel, laten je bloedsuiker in de hoogte schieten, maar zijn ook heel snel weer foetsie, en laten je bloedsuikers weer kelderen, zodat je heel snel wéér honger hebt. Het is echt tijdelijk krachtvoer, en eigenlijk heb je ze zo goed als nooit nodig. Je slaat ze erg makkelijk op als vet als je ze niet onmiddellijk gebruikt. Langzame koolhydraten vinden we bijvoorbeeld in volkorenproducten, knollen, rapen en wortelgewassen. Die verteren veel minder langzaam, laten de bloedsuikerspiegel dus langzamer stijgen en ook langzamer weer zakken. Eiwit en vet laten de bloedsuikers veel langzamer stijgen. Het is dan ook altijd verstandig koolhydraten - vooral de snelle - te combineren met vet, zodat de opname iets vertraagd wordt. Alle drie de componenten naar rato in een maaltijd combineren en kiezen voor langzame koolhydraten, is in de regel de beste keus. Helaas hebben met name de snelle koolhydraten en de geraffineerde producten koolhydraten ZO een slechte naam gegeven, dat ze de nieuwe "duivel" zijn in dieetland (sinds we ons realiseren dat je vetten, vooral onverzadigde vetten, keihard nodig hebt voor je gezondheid). Sommige mensen eten niet alleen geen slechte koolhydraten meer, maar gewoon helemáál of bijna helemaal geen koolhydraten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling ; het is de brandstof, de benzine voor je lichaam. En als straks de hoeveelheid nierklachten door al die overmatige eiwitinname gaat toenemen (de eerste sporen zijn daarvan al zichtbaar), zal eiwit de volgende zondebok worden, dat geef ik je op een briefje. Gaat ook mooi samen met de trend om minder vlees te eten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100