Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hebben mensen een dominant oor?

Mensen, en ik vermoed ook dieren, hebben vaak een dominant oog. Twee derde blijkt een dominant rechter oog te hebben. Maw de meeste mensen wordt hun gezichtsveld overwegend bepaald door het rechteroog. Ik vermoed dat dan de linkerhersenhelft ook het dominanst zal zijn. Dus als j rechteroog dominant is is dan ook je rechteroor dominant?

erotisi
8 jaar geleden
in: Biologie
2.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ja dat klopt. Uit onderzoek blijkt er ook een dominantie te bestaan voor het (bij voorkeur) gebruiken van ogen en oren. Mensen kunnen dus rechtsogig of linksogig en rechtsorig of linksorig zijn. Welk oog gebruikt men bijvoorbeeld spontaan om door een sleutelgat te kijken; en als men je vraagt of de wekker nog tikt, welk oor breng je dan dichterbij?

Aangezien de zenuwbanen tussen zintuigen/ledematen en hersenen grotendeels gekruist verlopen, is bij linksdominantie de rechter hersenhelft dominant en omgekeerd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding