Hoe/door wie worden de enzymen aangemaakt bij het oimzetten van nectar naar honing?

Bij het omzetten van nectar in honing onttrekt de bij vocht aan de nectar en worden er enzymen toegevoegd. Mijn vraag is: worden deze enzymen door de bij zelf aangemaakt of door de darmflora van de bij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het omzetten gebeurt door het speeksel van de bijen, in combinatie met " maagsap." _______citaat Willem wever ____________ Honingbijen zuigen nectar uit bloemkelken. Met de nectar in hun honingzak vliegen ze terug naar de bijenkorf. Daar zuigen werkbijen de nectar op en kauwen erop. Daardoor verandert de suiker die in de nectar zit glucose en fructose. Dan spuiten bijen de nectar in de honingraten. De honingraten hebben ze gemaakt van bijenwas. Met hun vleugels wapperen ze de nectar droog. Wat overblijft is dikke, stroperige honing. Elke met honing gevulde cel wordt afgedekt met een propje bijenwas. ________________________________________________________ _______citaat imkerij __________ Stuifmeel (pollen) van de meeldraden van bloemen wordt door de bijen van de haren van hun borststuk gekamd, gemengd met speeksel en in de vorm van stuifmeelklompjes aan de achter pootjes naar de korf of kast gebracht. Het wordt daar door de huis bijen met de bovenkant van de kop in de cellen gestampt, onder toevoeging van een kleine hoeveelheid honing, speeksel, maagsap en bijenwas. Het stuifmeel in de raat ondergaat verschillende scheikundige processen door de werking van de enzymen uit speeksel en maagsap, micro-organismen, vocht en de temperatuur in de bijenkorf (35-36°C) en rijpt in twee weken tot het zogenaamde "bijenbrood". Het is de bron van eiwitten, vetten, micro-elementen en vitamines voor de bijen en tevens het meest complete voedingsmiddel en de grondstof voor de bijenmelk en koninginnegelei die de jonge voedster bijen maken met behulp van kliersappen in hun kop. Hierdoor wordt het nog beter verteerbaar en worden er nog meer bijen stoffen aan toegevoegd. In deze vorm wordt het aan de jonge larfjes gevoerd. ________________________________

Bronnen:
http://www.imkerijlansingerland.nl
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...

Door de bijen: Honing vindt zijn oorsprong bij bloemen die nectar hebben. Dit trekt insekten, waaronder ook bijen, aan. Behalve suikers bevat nectar ook verscheidene van de mineralen die van vitaal belang zijn voor de menselijke gezondheid. Nadat de bijen flink wat van dit zoete sap hebben gedronken, voegt hun lichaam er enzymen en mierezuur aan toe. Dit verteert en verandert de suikers. Eenmaal terug in de korf dragen verdere behandelingen ertoe bij dat het water eruit verdampt.

Bronnen:
Tijdschrift Ontwaakt van 1979 8/3 blz. 23...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100