Wat in ons lichaam zorgt nou precies voor onze constante lichaamstemperatuur?

Is er één bepaald iets in het lichaam aan te wijzen dat zorgt voor onze constante lichaamstemperatuur? Eén "onderdeel" dat, wanneer het niet meer functioneert onze temperatuur ontregeld is (en we dood gaan?). Lijkt me niet, maar hoe werkt het dan precies? Ik vind het eigenlijk wonderbaarlijk dat ons lichaam constant 37 graden is en dat wanneer dit 38 of 39 is we al gelijk ziek zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De warmteregulatie bij mensen is heel belangrijk en wordt geregeld door de bloedvaten. Zoals in andere antwoorden al is gemeld is het centrale punt de hypothalamus, een klein onderdeeltje in de hersenen waar o.a. hormonen worden afgegeven. In dit deel zit iets wat je kan vergelijken met de thermostaat. Het meet de temperatuur van het bloed. Maar de constante lichaamstemperatuur wordt niet door de hypothalamus veroorzaakt. Hiervoor zijn twee systemen actief. Een systeem dat het lichaam verwarmt en een systeem dat het lichaam kan afkoelen. Om het lichaam te verwarmen kunnen celleb suikers verbranden. Daarbij komt warmte vrij en die wordt o.a. aan het bloed afgegeven. Op deze manier werkt het bloed ongeveer hetzelfde als een CV installatie. Als de kerntemperatuur te hoog wordt moet het lichaam afkoelen. Dat kan doordat bloedvaten dicht aan de huidoppervlakte meer warmte afgeven doordat ze wijder open gaan staan. Als het lichaam dreigt af te koelen, dan zullen vooral de bloedvaten dicht aan de oppervlakte vernauwen (je krijgt dan o.a. sneller te maken met koude voeten en handen). Om snel af te koelen kan het lichaam ook zweet produceren. Dit verdampt en ontrekt warmte aan de huid. Toegevoegd na 5 minuten: Om het systeem te ontregelen hoef je niet persé de hypothalamus uit te schakelen. In de sauna zitten zorgt er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur heel hoog wordt, terwijl je lichaam nauwelijks kan zweten (als de luchtvochtigheid in de sauna hoog wordt gehouden). Jezelf in latex of plastic wikkelen is wat dat betreft ook heel gevaarlijk. Toegevoegd na 19 minuten: De hypofyse (ligt vlak bij de hypothalamus) is er trouwens ook bij betrokken. Deze krijgt vanuit de hypothalamus signalen en maakt hormonen aan. De huid is in staat om zowel hormonale (endocriene) als neuronale (zenuw) signalen te ontvangen en is het effectorgaan van de thermoregulatie. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat de warmteregulatie het resulataat is van het centrale regelsysteem, de bloedvaten (transport), de huid (afgifte warmte aan buiten) en het metabolisme (verbranding waarbij warmte wordt afgegeven). Een complex proces.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/4...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypofyse
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothalamus
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thermoregulatie

Er is een deel van de hersenen die de lichaamstemperatuur regelt, dat is de hypothalamus.

De hypothalamus (in de hersenen) zorgt voor warmteregulatie in het lichaam. De link hieronder legt e.e.a. eenvoudig uit.

Bronnen:
http://www.bioplek.org/animaties/homeostas...

De "grote directeur" is deel hersenen en dan de hersenstam en hier kan je iets meer lezen erover :) http://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenstam

de drievoudige verwarmer meridiaan

Warmte heeft de eigenschap te stromen van een warmere naar een koudere bron en daarmee een homogene temperatuur te creëren. Het lichaam neemt de schil- en kerntemperatuur waar door middel van thermoreceptoren, die zich bevinden in respectievelijk de huid en de hypothalamus (een deel van de hersenen). In de hypothalamus is tevens het thermoregulatiecentrum gelegen, die de waargenomen temperatuur vergelijkt met de streefwaarde en indien nodig een mechanisme in gang zet dat de kerntemperatuur verhoogt of verlaagt. Dit kan door aan te grijpen op een of meer van de volgende systemen: De bloedstroom in de huid: verwijding van de cutane bloedvaten zorgt ervoor dat er meer warmte wordt afgegeven aan de omgeving, terwijl vernauwing van de bloedvaten juist warmte vasthoudt. Zweten: als vocht door het lichaam wordt uitgescheiden, verdampt dit. Verdamping is een proces dat energie vereist, waardoor er warmte aan het lichaam wordt onttrokken. Warmteproductie: bij alle lichaamsprocessen ontstaat warmte als bijproduct. Kouderillingen zijn spierbewegingen die als doel hebben de lichaamstemperatuur te verhogen. Extreme omgevingsfactoren of ziekteprocessen kunnen ertoe leiden dat deze fysiologische regulatie niet volstaat in het behouden van een normale lichaamstemperatuur. Er zal dan overhitting of onderkoeling optreden, die diverse verschijnselen met zich meebrengen.

Net als bij een cv installatie zijn er meerdere zaken nodig, pomp- hart water - bloed thermostaat - huid enz. Er is dus bij het lichaam een samenspel van verschillende organen die temparatuur meten en regelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100