wat eet een eencellige?

Weten eten eencellige? gebruiken ze ook zuurstof? Wat eten bacteriën? Gebruiken zij ook zuurstof? Of juist koolmonoxide wat we uitademen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb een website gevonden die hoogst waarschijnlijk je vraag beantwoord inverband met wat eencelligen eten : http://diertjevandedag.classy.be/eenvoudige%20dieren/eencelligen.htm Voor je vraag of ze zuurstof gebruiken? Ja. Ze ademenen met behulp van Diffusie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Diffusie . Dit betekent eigenlijk dat het vanzelf gaat. Als ze niet genoeg zuurstof hebben, dan vult de eencellige zich automatisch weer met zuurstof. Het bacterie deel. Er zijn vele soorten bacteriën. Op wikipedia staat een volledige tekst gewijd over de verschillende soorten bacteriën en nog andere dingen : http://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteri%C3%ABn

Ik ga eerst in mijn bron verwijzen naar een andere vraag van deze site. Een amoebe is een eencellige en bij de vraag gaat het over hun ademhaling. Over het eten van eencelligen. Een amoebe zou volgens mijn tweede link eten op de volgende manier. Met armpjes ' iets dat erop lijkt toch' grijpt ze het eten en die armpjes worden terug in het lichaam geïntegreerd. Het eten word dus letterlijk in het lijf opgesloten. Een pantoffeldiertje is ook een eencellige. Daar staat weer meer info over in de derde link. Ook van deze site btw. Maar dat is ook weer zo'n geval van grijp-opsluiten van het eten. Alleen staat er hier voetjes en zei ik armpjes. Dan over de bacterietjes. Er zijn verschillende types die dan nog eens onderverdeeld zijn. Het eerste type moet organisch materiaal eten. soort 1 parasiet soort 2 bacterie die dood vlees eet waardoor vlees dan weer rot Het andere type kan het zelf maken dat organische materiaal soort 1 kan vb als bij fotosynethese zijn eigen voedsel maken. soort 2 kan van andere chemische stoffen voedsel maken. Al die beestjes hebben nog een leuke moeilijke naam, maar die ga ik niet overtypen hier. Sommige bacteriën kunnen zonder lucht overleven Deze zijn anaeroob. Aerobe bacteriën kunnen niet zonder zuurstof. En er zijn nog tussensoorten die ofwel maar een beetje lucht nodig hebben of andere waar het niet voor uitmaakt of er lucht is of niet. Toegevoegd na 40 seconden: http://www.microbiologie.info/Ademhaling%20.html Waarom kon ik deze niet bij bronnen kleven? Hier staat nog info over de ademhaling.

Bronnen:
http://diertjevandedag.classy.be/eenvoudig...
http://www.goeievraag.be/vraag/wetenschap/...
http://www.goeievraag.be/vraag/wetenschap/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100